Nyári táborokkal és vándorfesztivállal bővülhet az Ádámok és Évák ünnepe

Nyári táborokkal és vándorfesztivállal bővítenék az Ádámok és Évák ünnepét, amelybe a jövőben általános iskolásokat és határon túli diákokat is bevonnának - többek között erről beszélt Kiss József rendező, a Szolnoki Szigligeti Színház művészeti vezetője az Ádámok és Évák ünnepéről szervezett pénteki szolnoki konferenciát összegző sajtótájékoztatóján.

Kiss József felidézte, hogy az Ádámok és Évák ünnepének alapötlete Balázs Péternek, a Szolnoki Szigligeti Színház vezetőjének a fejében született meg. Az első alkalommal, 2010-ben Madách Imre Az ember tragédiáját adta elő csaknem 250 szolnoki középiskolás. Azóta évente más és más témát - bibliai történeteket, magyar népmeséket, Arany János-balladákat - választottak közösen a felkészítő pedagógusokkal, 2016 februárjában pedig Shakespeare "lesz színen".

 

szolnok-adamok es evak

Fotó: magyarteatrum.hu


A művészeti vezető kiemelte: hat ünnep után elmondható, hogy azok csak Szolnokon legalább ezer fiatalnak jelentettek életre szóló élményt. De rendezett már Ádámok és Évák ünnepét Veszprém, Debrecen, Zalaegerszeg, Keszthely, Sopron, Békéscsaba, Dunaújváros, Székesfehérvár, valamint a fővárosban idén a Nemzeti Színház és a József Attila Színház is.


Mint mondta, szeretnék, ha egyre többen csatlakoznának hozzájuk új, friss impulzusokkal, konkrét ötletekkel. A pénteki konferenciától is azt várják, hogy elindítja az együtt gondolkodás, a jó ügy érdekében történő összefogás folyamatát - hangsúlyozta Kiss József.
Emlékeztetett arra, hogy a Szolnokról elindult és lassan országossá váló színházi kezdeményezés arra hivatott, hogy fiatalokat vonzzon a színházba, a közös siker örömével gazdagítva őket.


Utalt arra, hogy a konferencia többek között a fiatalok felé való nyitásról és a továbblépés lehetőségeiről is szólt. A tanácskozáson felmerült ötletekről szólva elmondta: szeretnének új és változatos programokat szervezni az iskolás korosztály számára, például nyári táborok és vándorfesztivál formájában.


A konferencián elhangzott, hogy az Ádámok és Évák ünnepébe be lehetne vonni a középiskolásokon túl az általános iskola felső tagozatos diákjait is - mondta, hozzátéve, hogy a békéscsabaiak ötlete alapján nyári tábort szerveznének határon túli fiataloknak is, akik így például Erdélybe vagy a Vajdaságba is elvihetnék az Ádámok és Évák ünnepének hírét.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása