"Folyamatos vetésforgó a társulati lét" - Szávai Viktória

A Magyar Televízió új, hatrészes sorozatában, a Csak színház és más semmiben láthatjuk Szávai Viktóriát. A Radnóti Színház tagját a nullahategy.hu kérdezte.

 

A nullahategy.hu cikkéből:

 

"A történet színházban játszódik, de természetesen az alkotók a valós színházi világhoz képest minden helyzetet egy kicsit felnagyítottak és eltúloztak. Valójában nincs annyi intrika egy színházban, amennyti beleírtak a sorozatba, különben nem működne a gépezet. A valóságban rendezettebb, fegyelmezettebb a színház világa. Én Petrát, az írónőt és dramaturgot játszom, aki történetesen a színházigazgató felesége. Szóval, nem színésznőt alakítok, hanem 'egészséges, két lábbal a földön álló, rendezett magánélettel rendelkező nőt', akinek természetesen fenekestől fölfordul a családi élete" - árulta el Szávai Viktória.

 

Szavai

Fotó: Baktay Péter, nullahategy.hu

 

A színésznő úgy fogalmazott, elszánt, és mindenre kész színésznők, nárcisztikus, hiú színészek, félbolond igazgató és sok-sok mániákus ember között Petra egy outsider. "A vezetőszínésznő a legjobb barátnője, a férje igazgatja a színházat, de ő mégis kicsit kívül van az egészen. Kicsit csetlik-botlik ebben a közegben, ugyanakkor kíméletlen a humora, egyszerre céltudatos és nagyon esendő" - tette hozzá.

 

A Radnóti Színházzal kapcsolatban elmondta, a társulati lét lényege, hogy nem lehet válogatni. "Az igazgató, vagy a meghívott rendezők osztanak szerepeket. Az ember ott áll a próbatábla előtt, ki van téve a szereposztás, látja, hogy akkor melyik szerep jutott neki. Folyamatos vetésforgó a társulati lét, hol fenn vagyunk, hol lenn… Sokszor álltam a próbatábla előtt értetlenül, hogy miért azt a szerepet kaptam meg, miért nem egy másikat (,,) Előfordult, hogy kiborulva felhívtam a rendezőt, hogy mondjon egy mondatot, miért kell nekem azt a szerepet eljátszanom… Mondott kettőt, meggyőzött, és iszonyú jó munka lett belőle" - mesélte Szávai Viktória.

 

Arra a felvetésre, hogy a Radnóti előadásai nem túlságosan provokatívak, a rendezők kerülik a "hordószónoki attitűdöt", a színésznő így felelt: "Egy színház olyanná formálódik, amilyen az igazgatója. Ez az elegáns rezerváltság Bálint András sajátja, aki soha nem politizált direktben. Ő tartja a színházat egy afféle burokban, de én személy szerint nem tudnék maradéktalanul azonosulni olyan provokatív előadásokkal, amelyek sisteregnek az aktuálpolitikától. Frusztrál, dühít és fojtogat az, hogy minden át lett politizálva. Örülök, hogy a Radnóti nem egy az egyben politikai megmondó színház. Persze, felsejlenek a mi előadásainkban is közéleti utalások, de nem olyan direktben és fekete-fehéren."

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása