Folytatódik a soproni színház nevelési programja

Már próbálják a Vlagyimir Zseleznyikov Bocsáss meg, Madárijesztő! című művéből készült tantermi játékot a Soproni Petőfi Színházban. A bemutató október közepén lesz, a rendező-foglalkozásvezető Németh Ervin dramaturg, drámatanár.

A soproni teátrum az országban az elsők között indította el színházi nevelési programját. Ennek vezetője, Németh Ervin elmondta, az elmúlt esztendőkben különböző tantermi színházi darabokkal 25 oktatási intézményben jártak Sopronban és környékén, 120 előadást tartottak, amelyeket szövegértési beszélgetéssel és drámamunkával egybekötött foglalkozások kísértek.

 

ervin 9lnp

 

Idén a Bocsáss meg, Madárijesztő! című produkcióval látogatnak el az iskolákba, s terveik szerint ötven-hatvan előadást tartanak. Fő céljuk továbbra is az, hogy a felnövekvő generáció közel kerüljön a színház világához. Megismerjék az előadásokhoz kapcsolódó színházi nyelv és jelrendszereket, keressék a színházi előadásokon keresztül átélhető élményeket, és a jövőben tudatosan gondolkodjanak önmagukról, helyükről a világban.

 

Németh Ervin hozzáfűzte: a most választott történet csupa olyan kérdést vet fel, amellyel az iskola mindennapjaiban szembetalálkoznak a gyerekek és nevelőik egyaránt: melyek a másság lehetőségei egy többségi közösségben; hogyan viszonyul egymáshoz az igazmondás és az árulás, a közösségi elvárásoknak való megfelelés vagy elhatárolódás; van-e esélye az indulatok és vad ösztönök megzabolázásának. S vajon tudunk-e jó válaszokat adni?

 

Az előadás ajánlója:


Színház a tanteremben, avagy a tanterem költözött a színházba? Lenka és az osztály. Egy teljesen hétköznapi közösség, amelyet azonban egyáltalán nem az emberi jóérzés szerint elvárható értékrendszer működtet. Itt nyoma sincs a szolidaritásnak, egymás megbecsülésének, a gyengébb, a kiszolgáltatottabb segítésének, helyette viszont farkastörvények, erőszak, a közösségen belül törvényre emelt agresszió, kisszerű akarnokság, a példaképek emberi kicsinyessége tárul fel előttünk. Mi történik ebben az osztályban Lenkával, a Madárijesztővel?

 

 Vlagyimir Zseleznyikov: Bocsáss meg, Madárijesztő!

 

Nagyapa – Horváth László
Lenka – Soós Linda
Gyimka – Csonka Mátyás
Cukorfalat – Kiss Klaudia
Válka – Benczur Adrián
Kócos – Acsádi Bálint
Szeplős – Kónya Krisztián / Hargitai Benke
Popik – Rimmel Botond / Töreki Milán

 

süti beállítások módosítása