Kováts Adél lesz a Radnóti új igazgatója

A Katona József Színház, a Centrál Színház és a József Attila Színház élén a jelenlegi igazgatók folytathatják munkájukat, a Radnóti Miklós Színház vezetői posztját pedig Kováts Adél nyerte el.

budapestt

 

Négy fővárosi színházról döntött a közgyűlés:

 

A Fővárosi Közgyűlés szerdai zárt ülésén négy budapesti színház ügyvezető igazgatói pályázatának eredményéről döntött.

 

A döntés szerint a József Attila Színházat Nemcsák Károly, a Centrál Színházat Puskás Tamás, a Katona József Színházat pedig Máté Gábor fogja vezetni további öt évig.

 

 

A négy, nonprofit kft. formában működő színház jelenlegi ügyvezetőjének megbízatása 2016. január 31-én jár le. Az előadóművészeti törvény értelmében a vezetői feladatok ellátására pályázatot kell kiírni - a szakmai munka folytonossága érdekében - legalább hat hónappal korábban.

 

A Radnóti Miklós Színházat 30 éve vezető Bálint András nem pályázott újra, a társulat vezető művésze, Kováts Adél mellett Anger Zsolt színész-rendező adta még be pályázatát az igazgatói posztra.


A munkakörök betöltéséről a szakmai bizottság véleményét is mérlegelve döntött a Fővárosi Közgyűlés. Az előadóművészeti törvény alapján a pályázatok értékelését és a szavazás eredményét a helyben szokásos módon közzé kell tenni, ez a Fővárosi Közgyűlés döntéshozatalát követően fog megtörténni.


A színházak ügyvezető igazgatói munkakörének betöltésével járó feladatok között van a színház művészeti programjának és gazdasági-üzemeltetési programjának kidolgozása és megvalósítása, valamint szervezeti, vezetési, működési feltételeinek megteremtése. A színházak ügyvezető igazgatói munkakörét mind a négy teátrum esetében 2016. február 1-jétől 2021. január 31-ig tölthetik be a nyertesek.

 

 

kováts adél1

 

 

Részlet Kováts Adél pályázatából:

 

(...) Ma is fel tudom idézni azt az érzést, amikor először léptem a Radnóti színpadára. „Úristen, de kicsi!” A Hevesi téri Nemzeti nagyszínpada után alig mertem megmozdulni a mi kis kockacukornyi színházunk színpadán. Akkor még színházunk kicsiségét mint leküzdendő akadályt éltem meg és nem láttam azokat a lehetőségeket, amik ennek a színháznak a legnagyobb értékei.

A Valló Péter által rendezett Rosmersholmban debütáltam. A premier után Bálint András azonnal szerződést ajánlott, és én gondolkodás nélkül mondtam igent. Éreztem, dolgom van ezzel a hellyel. 1992 óta ez a színház a második otthonom, ami soha nem kötött gúzsba, ahonnan kirepülve szabadon kalandozhattam, de amely fizikai valóságában és szellemiségében egyaránt mindig a bázist jelentette számomra.

 

Huszonkét éve vagyok tagja a Radnóti Színháznak. Ismerem a történetét, a működését, a közönségét, a háttérstábot, múltbéli és jelenlegi tagokat, a színpad trükkjeit, a labirintusszerű épület minden kis zugát. Részese voltam sok sikernek, néhány kudarcnak, számos kísérletnek. Itt találkoztam olyan kollégákkal, alkotókkal, akik hatással voltak rám és művészetemre. Felelősséget érzek a Radnóti Színház iránt. Ugyanakkor a Radnóti iránt érzett szeretetem nem tesz elfogulttá; látom a gyengeségeit és az erősségeit. És nem csak én ismerem a Radnóti Színházat, a Radnóti Színház is ismer engem. Mindig is csapatjátékosnak vallottam magamat, ez társulatban való létezésem alapja. Van, hogy húzom, van, hogy tolom a közös szekeret. Nem évadokban gondolkodom, egyéni érdekeimet félretéve tudok a közösségért tenni. Ezért is nem jelentett „nehéz hűséget” ez a huszonhárom év, amelynek során a társulat többször kicserélődött körülöttem.

 

Szeretem ezt a színházat. Most, hogy Bálint András nem pályázik újra, fontos számomra, hogy jó kezekbe kerüljön. Én lennék-e ez a vezető? Megnyugtató számomra, hogy ambíciómban megerősítenek a pályatársak, magam mögött Kováts Adél pályázata a Radnóti Miklós Színház ügyvezető igazgatói munkakörének betöltésére tudom Bálint András és a társulat támogatását, ami a színházhoz való személyes kötődésem és vezetői ambícióm mellett ugyanolyan fontos. (...)

 

A teljes pályázatot itt elérheti.

 

 

Forrás: Színház.hu, MTI

 

 

süti beállítások módosítása