Miller Zoltánnal készül a Marica grófnő Pécsett

Október 9-én mutatja be a Pécsi Nemzeti Színház Kálmán Imre nagyoperettjét, a Marica grófnőt. Tasziló gróf szerepében Götz Attila mellett Miller Zoltán látható.

Miller Zoltán nagyon várja a premiert

 

Javában zajlanak a Marica grófnő próbái a Pécsi Nemzeti Színházban. Marica szerepében Stubendek Katalin látható, Götz Attila pedig két szerepben, Köles Ferenccel váltásban Populescu Dragomir Móric hercegként, illetve Endrődy-Wittenburg Tasziló grófként is színpadra lép. Tasziló grófként Pécsen vendégszerepel Miller Zoltán is.

 

„Pécs városa az egyik bizonyíték arra, hogy tényleg Európához tartozunk! Számomra mindig nagy öröm és kihívás új társulat, új közönség előtt bizonyítani, hogy nem véletlenül engem hívtak vendégnek, pláne ha a Pécsi Nemzeti Színházról van szó! Ráadásul nemcsak a színházban, hanem a műfajban is Pécs városában fogok debütálni! Nagyon várom, remélem, találkozunk!” – mondta a Marica grófnő bemutatója kapcsán Miller Zoltán.

 

Kálmán Imre talán legkedveltebb operettje Julius Brammer és Alfred Grünwald librettója alapján született, 1924-es bécsi bemutatója pedig hatalmas siker volt. A Theater an der Wien közönségének kedvence az a Komm mit nach Varasdin című dal lett, amit később egész Bécs énekelt, és amely azóta is a Marica grófnő emblematikus slágere – igaz, a magyar operett-történelembe már Szép város Kolozsvár címen vonult be. Kálmán Imre operettjének magyarországi bemutatóján ugyanis teljesen új szöveggel szerepelt a népszerű dal - bár új dalok születtek a budapesti bemutatókhoz,  ilyen változtatásra addig nem volt példa egy, egy Kálmán-operett hazai premierje kapcsán. A Marica grófnő, amelyet hét hónappal a bécsi ősbemutató után, 1924. október 18-án mutattak be a Király Színházban, Budapesten is hatalmas sikert aratott, a Szép város Kolozsvár mellett pedig olyan dalokból is „sláger” lett, mint a Hej, cigány, Szent Habakuk vagy a Ringó vállú csengeri violám.

 miller zoltán2

 

A Pécsi Nemzeti Színház ajánlója a darab elé:

 

Az operettet a könnyű szórakoztatás műfajának szokás tartani, amely meseszerű fordulataival, látványvilágával és varázslatos muzsikájával eltereli figyelmünket a hétköznapok gondjairól, az élet súlyosabb kérdéseiről. 

Kálmán Imre e „könnyű műfaj” világhírű zeneszerzőjeként azonban olyan tudás birtokában volt, melyet a való életből merített, és bár könnyű kézzel írta slágereit, zenéit átitatja humanista életbölcsessége és életigenlése. Ezzel a többlettel a mese választ adhat a valóságban is előforduló örök kérdésekre, legyen szó erkölcsről, tisztességről, barátságról vagy szerelemről. 

Egyik legkedveltebb művében, a Marica grófnőben – ahogy az az operettekben lenni szokott – ártatlan füllentésekből hatalmas kalamajka kerekedik, a szereplők saját csapdájukba (és szerelembe) esnek. Közben pedig olyan slágerek szólnak, mint a Szép város Kolozsvár, Hej, cigány, Szent Habakuk, Ringó vállú csengeri violám, melyek a legkülönbözőbb stílusokba kalauzolják a nézőt: az amerikai foxtrottól a shimmyig, a bécsi keringőtől a magyar csárdásig és a cigányzenéig.

 Marica Grófnő pécs

 

Kálmán Imre -Julius Brammer - Alfred Grünwald - Harsányi Zsolt    

Marica grófnő 

Nagyoperett

 

Szereplők

 

Marica grófnő - Stubendek Katalin    

Populescu Dragomir Móric herceg - Götz Attila / Köles Ferenc    

Báró Zsupán Kálmán, földbirtokos - Józsa Richárd    

Endrődy-Wittenburg Tasziló gróf - Miller Zoltán / Götz Attila    

Liza, a húga - Kulcsár Viktória    

Cuddenstein-Chlumec Cecília hercegnő - Bukszár Márta    

Kudelka, a komornyikja - Széll Horváth Lajos     

Dombossy Ilka - Györfi Anna     

Mihály, Marica öreg szolgája - Stenczer Béla     

Lidi, cigánylány - Sárközi Edina     

Lajos, cigány - Kállai Gergely    

Liebenberg István - Rubind Péter

 

Közreműködik a Pécsi Nemzeti Színház Énekkara, a Pécsi Balett táncművészei és a Pécsi Szimfonietta

 

Díszlettervező - Rózsa István    
Jelmeztervező - Horváth Kata    
Koreográfus - Kispál Anita    
Karmester - Oberfrank Péter / Bókai Zoltán    
Rendezőasszisztens - Kiss Hédi    
Súgó - Juhász Piroska    
Ügyelő - Háber László

Rendező : Méhes László

 

 

Forrás: Pnsz.hu, Magyar Színháztörténet

 

 

 

süti beállítások módosítása