Sirály - Zsótér a Máté Gábor osztálynak rendezett

Szeptember 25-én tartotta idei első bemutatóját a Színház- és Filmművészeti Egyetem. 

 

„Színdarabot írok. Kedvem telik benne, ámbár borzalmasan bánok a színpad követelményeivel. Komédia, négy felvonás, tóra néző táj; sok beszélgetés az irodalomról, kevés cselekmény, egy pud szerelem. Egy madár nevét viseli: sirály.”

 

„Forte kezdtem és pianissimóval fejeztem be, a színpad művészetének minden szabályával szemben. Kisregény lett belőle. Inkább vagyok elégedetlen, mint elégedett, és amikor újszülött darabomat olvasom, mind inkább arra a meggyőződésre jutok, hogy abszolút nem vagyok drámaíró.” (Részletek Csehov leveleiből, 1895. október-november)

 

A IV. éves Máté Gábor - Dömötör András osztály hallgatóival Zsótér Sándor dolgozik.

 

Az Ódry Színpad aulájának terében tekinthetik meg az érdeklődők vizsgaelőadást, mely Csehov Sirály című drámájából készült.

 

Bemutató: 2015. szeptember 25. 15.00 További előadások: szeptember 26. 22.30, október 12. 22.30, október 28. 19.00, október 30. 22.30

 

Ajánló a darab elé:

 

A fiatal, kezdő Trepljov másképp ír, és másképp rendez, mint ahogy az elfogadott. Nekiront a régi formáknak, az anyja képviselte színházi rutinnak, a sikeres író Trigorinnak. Helyet követel magának, kizárólagosságra tör, igazságtalan. Nincs tudomása a befutottak esetleges gyötrelmeiről. Nem is kell, hogy legyen. Az ő dolga a lázadás. Ha elég tehetséges, ha van elég ereje, ha megtanul dolgozni  – akkor, mi lesz? Ő is befutott lesz? Rutinos? Sikeres? Boldog? Nem kapunk megnyugtató választ.

 

Nyina színésznő akar lenni. Nem akar másképp játszani, mint ahogy az elfogadott. Semmit sem tud a színészetről, a csillogást, a hírnevet akarja. Helyet követel magának. Van elég ereje, megtanul  szenvedni, megtanul dolgozni.  Színésznő lesz.  Rutinos? Sikeres? Boldog? Nem kapunk megnyugtató választ.

 

Az előadásról képekben:

Fotók: Dévényi Zoltán

 MG 8372 

1. Blahó Gergely

 MG 8378 

2. Medveczky Balázs és Dér Zsolt

 MG 8672 

3. Rujder Vivienn és Medveczky Balázs

 MG 8458 

4. Papp Endre

 MG 8482 

5. Georgita Máté Dezső

 MG 8538 

6. Dér Zsolt

  MG 8612

7. Kiss Andrea és Bodoky Márk

 MG 8710 

8.

 MG 8737 

9. Figeczky Bence

 MG 8815 

10. Osváth Judit

 

Fotók: Dévényi Zoltán /SzFE

 

Színház.hu

 

 

süti beállítások módosítása