Két markánsan különböző színház - Elemzés készült Kováts Adél és Anger Zsolt pályázatáról

A Színház című folyóirat internetes portálja elemzést készített a Radnóti Színház vezetésére beérkezett pályázatokról. Erre hívjuk fel a figyelmet.

 

Részletek az elemzésből:

 

(...) Első megközelítésben mindkét pályázatról elmondhatjuk, hogy megfontolt, alapos munka, választékosan és gondosan megfogalmazott tervezet. Ez utóbbi alatt azt is értve, hogy szinte egyáltalán nem csúfoskodnak a szövegben elütések, helyesírási, nyelvhelyességi hibák. (Ami néhány mégis felfedezhető, azok inkább Anger Zsolt pályázatában találhatóak.) Azért is érdemes kiemelni az igényességet, a gondolatok megformáltságának minőségét, mert nincs ez mindig így, amennyire tudhatjuk, amióta a színiigazgatói pályázatok így vagy úgy nyilvánosságra kerülnek. (...)

 

Kováts Adél pályázata a szó legjobb értelmében személyes: nyilvánvaló, ki is mondatik, hogy a színésznő nem bárhol akar igazgató lenni, hanem éppen itt. Indíttatásának eredete a Radnóti Színházhoz való kötődése és iránta érzett felelőssége. Motivációja az, hogy az általa alaposan ismert Nagymező utcai kisszínház sorsát továbbszője, jövőjét biztosítsa, a múltat pedig, az eddigi eredményeket megőrizve meghaladja. Anger Zsolt elképzelései szintén a polgári-művészszínház alapból indulnak ki, s számolnak a helyszínnel is – az úgynevezett pesti Broadway létezésével. Anger pályázata a környező intézmények közül a Thália Színházzal tervez együttműködést, míg a partnerekre szintén gondoló Kováts Adél a Capa Központtal és a Lengyel Intézettel kíván közös programokat létrehozni. Kováts Adél eleve szigorúbban húzza meg a határokat: megalkuvásoktól mentes művészszínházat céloz, amelyet markáns elkötelezettség jellemez a nívós irodalom nívós színházi megjelenítése mellett, műfajtól függetlenül. „Bizonyos vagyok benne, hogy hosszútávon a kommercialitással való kacérkodás is kárunkra válik – írja –, még ha ezek a produkciók első pillanatban sikereseknek is tűnnek."

 

Anger Zsolt pályázata tágabban értelmez. Egy XXI. századi közép-európai kulturális és szórakoztató műhelyt vázol fel, amelyben mindazon túl, amiről Kováts Adél pályázatában szó esik – például tematikus programok, felolvasószínház, színházi nevelés, drámapedagógia – televíziós műsorgyártást is tervez, a színházban közönség előtt felvett sitcom sorozatokat, kísérleti filmeket, romantikus komédiát tévésorozatként, mindezt színházi környezetben, a KAMERAD Radnóti Vizuális Műhelyben előállítva.

 

radnoti


(...)  A két pályázat ígéretességét óhatatlanul abban mérjük (vagy nagy mértékben abban mérjük), hogy kik az alkotótársak, a partnerek, akikkel az új direktor színházat csinálni kíván. A két anyagban olvasható a mai magyar színházrendezői mezőny számos fontos személyének neve. Anger Zsolt elsősorban Radnai Márkot, Dömötör Tamást említi, külföldi vendégrendezőként Radoslav Milenkovicot és Mike Packert hívná, de szívesen látná Alföldi Róbertet, Mohácsi Jánost és Zsótér Sándort is. Az utóbbi három rendezőre Kováts Adél is számít – Alfölditől, Mohácsi Jánostól és Ascher Tamástól támogatási nyilatkozatot és dolgozási ígérvényt is kapott –, valamint a legfiatalabb és legfrissebben felkapott rendezőket is szeretné foglalkoztatni. Szándékai szerint az évi négy bemutató közül (amelynek egyikét hagyományosan és továbbra is Valló Péter jegyzi majd) kettőt fiatal vinne színre, mégpedig a Kováts Adél pályázatát támogató Kovács D. Dániel, ifj. Vidnyánszky Attila és Fehér Balázs Benő közül. (Vagy más pályakezdő, akire még a jövőben fog rácsodálkozni és esküdni a színházi szakma – tehetjük hozzá.)


A számításba vett alkotók közös részhalmaza ellenére is érződik a pályázatokból, hogy a két jelentkező markánsan különböző színházat képzel el. Legszebb reményeink szerint a pályázatok nyomán a döntéshozók is látták maguk előtt ezeket a különböző színházakat, s tudásuk, körültekintésük és megfontolt szándékuk alapján választották Kováts Adél koncepcióját, amely egyszerre ígéri a megbízható folytatást és a finomhangolásos változásokat.

 

A teljes írást itt olvashatják.

 

 

süti beállítások módosítása