Szirtes Ági: "A színház nagyon eleven, pulzáló élet"

Az idén hatvanéves Szirtes Ági édesapjáról és az Oszlopos Simeon közelgő bemutatójáról is mesélt az Origónak.

 

Az Origo cikkéből:

 

Arra a kérdésre, hogy mi a legjobb a színészségben, Szirtes Ági így felelt: "Például, hogy nem kell pszichodrámára járnom. Felér egy terápiával, szabadon engedhetem a démonaimat. Felszabadító érzés gonoszat és csúnyát játszani. Olyanfajta lelki szabadság, mint amikor gyerekként kiengedtek játszóruhában sarazni. Felszabadítóbb, mint ünneplő ruhában állni a misén. Szerintem a jó színész nem színészkedik, hanem azonosul. A szerep fedezékében a saját gonoszságomat mutathatom fel."

 

Édesapjával, Szirtes Ádámmal kapcsolatban elmondta, nem tudott azonosulni a halálával, mert számára élt. "Ahhoz voltam szokva, hogy az apám neve filmek elején-végén van kiírva, meg a lakásunk ajtaján. De egy koporsón meg egy fejfán látni a nevét, az elviselhetetlen volt. Szépeket gondolhatnak rólam, amiért olyan gondozatlan a sírja, de nem szeretek kimenni a temetőbe. Miután meghalt, még hosszú évekig beszélgettem vele, és máig eleven emlékeim vannak róla. Nekem nem ott van a kereszt alatt, hanem bennem" - mondta Szirtes Ági.

 

Szirtes Agi

Fotó: Marton Szilvia/Origo

 

"Ritkán dicsért, ritkán színészként, nőként szinte soha. Pedig egy lányt különösen dicsérni kell. Egyszer bejött megnézni a Három lány kékben című előadást. Básti Juli meg Udvaros Dorottya is nő, te miért nem vagy nő, Ági? – kérdezte. Vagy kamaszkoromban, amikor egy kicsit meg voltam vastagodva, azt mondta: 'Ha ilyen lábakon állna Magyarország!' Ez nagyon fájt. Csak utólag jöttem rá, hogy az ilyenek miatt lettem önbizalom-hiányos kis göcsört. A lányom viszont tényleg teljesen rendben van önmagával" - mesélte a Katona színésznője.

 

Sarkadi Oszlopos Simeonját október közepén mutatják be a Katona József Színházban Gothár Péter rendezésében, Szirtes Ági az előadásban Vincénét alakítja. "Ilyen velejéig gonosz embert még nem játszottam. Különleges észjárású ember, nem buta, de a műveltség hiányzik belőle" - jellemezte szerepét.

 

Arra a felvetésre, hogy hisz-e abban, hogy a színházzal lehet változtatni a legégetőbb társadalmi kérdéseken, a Kossuth-díjas színésznő elmondta, ma már nem annyira. "Szerintem ma az interneten keresztül lehet a legjobban hatni. De a színház nagyon eleven, pulzáló élet, ezért szuggesztíven tud hatni. Persze csak arra, aki eljön az előadásra" - tette hozzá.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása