Az olaszliszkai a Katonában - Borbély-drámát rendez Máté Gábor

A 2006 októberi lincselést dolgozta fel Az olaszliszkai című drámájában Borbély Szilárd. A művet Máté Gábor rendezésében, Fekete Ernő főszereplésével mutatja be a Katona József Színház október 9-én.

olaszliszkai 1

 Fotó: Dömölky Dániel

 

Az előadás szövegkönyve Borbély Szilárd drámáinak, verseinek, prózai műveinek és nyilatkozatainak, illetve a bírósági tárgyalások jegyzőkönyveinek felhasználásával készült.

 

2006 októberében egy tiszavasvári földrajz-biológia szakos tanár Olaszliszkán autójával elsodort egy roma kislányt, akinek semmi baja nem esett, de a feldühödött rokonság a tanárt – két lánya szeme láttára – agyonverte. A lincselés története mellett egy másik szál is megjelenik a darabban: az Idegen története, aki az olaszliszkai zsidó temetőbe menne emlékezni, az ősei nyomait keresi az emlékezetét módszeresen felszámoló faluban.

 

borbely szilard

Borbély Szilárd

 

Borbély Szilárd a darabról:

 

"A legkevésbé sem akartam dokumentumdrámát írni, noha igyekeztem tárgyszerű lenni. Ez az eset különösen darázsfészek. Nem szívesen nyúltam bele. Azonban a hírek világa a felejtésre épít, hogy mindig jön egy újabb eset, amellyel egy-két este erejéig borzolják a kedélyeket. A folyamat lényege, hogy az előzőt a következővel kitöröljék. Hogy ne legyen a közösségeknek emlékezete. Mert az emlékezet erőt és tartást ad, és tanulsággal szolgál, vagyis morális jelentéssel. Emlékezni munka. Sokszor kellemetlen, de muszáj. (...)


Nincs más mód, hogy Szögi Lajosnak igazságot lehessen szolgáltatni. Nincs olyan bíróság, amely az áldozat és a hozzátartozók szenvedését, és általában a közösség fájdalmát képes volna enyhíteni. Mert nem csak a Szögi családnak okozott ez az eset fájdalmat. Akit megrendített a hír, abban együttérzés született. Magyarokban és cigányokban egyaránt. Az együttérzésben pedig olyan energiák jelentek meg, amelyeket a média üzemmódja ki akar törölni. A veszteségből pedig erőt kell meríteni. Meg kell tanulni a fájdalmat vigasszá fordítani át, hogy a tanulság megváltoztassa az életünket. A cigányokét és a magyarokét egyaránt. (...)

A bűn és a büntetés jogi kategóriái általában is nagyon gyenge lábakon állnak. Szögi Lajos halála pedig lincselés volt, amelyre hatványozottan igaz ez. Ki a gyilkos? Nincs válasz. Nincs egy gyilkos. Gyilkosok vannak. De lehet kollektív a bűn? És kollektív a büntetés? És mi tudja visszaadni a Szögi-lányoknak az élet önfeledtségét, amihez nekik épp úgy joguk volna, mint minden kortársuknak? És másrészt milyen bírósági ítélet, milyen büntetés volna képes levenni az olaszliszkai lincselőkről a bűn pecsétjét? Ebben a világban egyik kérdésre sincs megnyugtató válasz" - mondta Borbély Szilárd a Hajdú Online 2011-es interjújában.

olaszliszkai 10

Fotó: Dömölky Dániel

 

Máté Gábor Az olaszliszkairól:

 

„Eleve szeretem a szabálytalan darabokat, amik nem sugallnak azonnal valamiféle színpadi megoldást. Annyira megrázott az ő sorsa, és annak összefonódása a műveivel, hogy mindenképp színre akartam vinni tőle valamit” - mesélte Máté Gábor rendező az Origónak. A Katona nemrég újraválasztott igazgatója elmondta, az előadásba bekerültek vendégszövegek is, ahol Borbély szülei haláláról vagy épp a saját depressziójáról ír.


Máté Gábor elárulta, már a megjelenéskor is szívesen megrendezte volna Az olaszliszkait, de akkor épp a cigánygyilkosságokról csinált egy előadást. „Nemcsak a lincselés maga és Szögi Lajos története hangsúlyos benne, hanem a dráma teljes mélysége látszik. A hely szelleme, a zsidóság problémája, a cigányság ottani nyomora, és a mai magyarországi intolerancia is annyira felerősödött az utóbbi években, hogy úgy érzem, minderről beszélnünk kell a színházban is” - mondta a rendező.

 

Az olvasópróbáról képekben:

Fotó: Dömölky Dániel

 

olaszliszkai 2

1.

 

olaszliszkai 3

2.

 

olaszliszkai 4

3.

 

olaszliszkai 5

4.

 

olaszliszkai 6

5.

 

olaszliszkai 7

6.

 

 olaszliszkai 8

7.

 

olaszliszkai 9

8.

Fotó: Dömölky Dániel 

 

AZ OLASZLISZKAI

Írta: Borbély Szilárd

 

Áldozat, 44 éves Fekete Ernő
Kicsi lánya, 5 éves Pálmai Anna
Középső lánya, 14 éves Mészáros Blanka
Karvezető Pálos Hanna
Rabbi Szacsvay László
Idegen turista, kezében kamera Haumann Péter
Falubeli Bán János
Bíró Szirtes Ági
Ügyész Borbély Alexandra
Ügyvéd Pelsőczy Réka
Vádlott Tasnádi Bence
Rendőr Baki Dániel e.h.
Tettes I. Dér Zsolt e.h.
Tettes II. Papp Endre e.h.

 

Díszlet: Cziegler Balázs
Jelmez: Füzér Anni
Zene: Kiss Ferenc
Fény: Pető József
Maszkok: Keresztes Zsófia
Mozgástervező: Hegymegi Máté
Videó: Török Marcell
Konzultáns: Radnóti Zsuzsa
Dramaturg: Török Tamara
Asszisztens: Fejes Vera
Rendező: Máté Gábor


A Kiss Ferenc és Vígh Rudolf népzenei gyűjtéseinek

felhasználásával készült zenei anyag hangfelvételén közreműködnek:

 

az Etnofon Zenei Társulás tagjai:

Kiss Ferenc (hegedű, gitár), Küttel Dávid (harmonika), Szabó Dániel (cimbalom),

Szokolay Dongó Balázs (tárogató, szaxofon, furulya),

valamint Jordán Adél (ének)

és

archív felvételről Horváth Sándorné Lakatos Vera tuzséri cigányasszony (ének).

 

Hangmérnök: Mazán Attila


Bemutató:

2015. október 9.

Katona József Színház

 

süti beállítások módosítása