Másodszorra rendeztek TAO-konferenciát a Játékszínben

A színházi szakma vezetői számára második alkalommal szervezett szakmai egyeztetést szeptember 30-án, szerdán a budapesti Játékszín.

A beszélgetésre meghívást kaptak a szaktárca vezetői. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságát Závogyán Magdolnahelyettes államtitkár, a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes szakterületét Pankucsi Zoltán adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár képviselte. A házigazda és moderátor Németh Kristóf, a Játékszín igazgatója volt.

 

SCS 71341

 

 

Závogyán Magdolna tájékoztatta a résztvevőket az előadó-művészeti törvény és a társasági adóból történő finanszírozás jövő évi lehetőségeiről. A helyettes államtitkár elmondta: a szakmai berkekben tao-ként emlegetett adókedvezmény lehetőségének biztosítását folytatni szeretné a minisztérium. Hozzátette, erről még az Európai Unió szakembereivel is egyeztetni szükséges. Amennyiben a társasági adóból történő finanszírozás felhasználására felső limitet állapítunk meg, valamint megtesszük a szükséges jogharmonizációs intézkedéseket, akkor az általános csoportmentesség révén biztosítható a támogatási program folyamatossága – mondta Závogyán Magdolna.

 

Pankucsi Zoltán adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár megerősítette mindezt, hangsúlyozva azt is, hogy az NGM minden segítséget megad a támogatási rendszer továbbviteléhez. Jelezte, hogy egyelőre az adózói szektor kevés szereplője él a szabályozási változások adta új lehetőséggel, pontosan 51 gazdasági társaság választotta az adóelőleg terhére történő felajánlás lehetőségét – vagyis a piacon bőven akadnak még kiaknázatlan lehetőségek.  

 

 

SCS 71081

 

 

Érdekes kezdeményezésről számolt be Fekete Péter, a nemzeti cirkuszművészetért felelős miniszteri biztos, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. vezetője. Több színházzal összefogva létrehozták a Tiszta Tao Társaság-ot, mely azt tűzte ki célul, hogy a vállalati támogatások kizárólag a művészeti produkciók megvalósulásához járuljanak hozzá, vagyis nem kívánnak a színházak közvetítői jutalékot fizetni a tao támogatás megszerzéséért. 

Többen javasolták a szaktárcáknak, hogy készítsenek angol nyelvű tájékoztatót a magyarországi tao-rendszerről, hogy a nálunk működő külföldi cégeket is hatékonyabban lehessen bevonni az adó-megtakarításnak ennek a formájába. 

 

A házigazda, Németh Kristóf, a Játékszín igazgatója szerint fontos volt a tájékoztatás, hozzátette, hogy a „tiszta tao” ott kezdődik, hogy senki nem próbál meg csak papíron megvalósult produkciók és nézőszámok alapján támogatást szerezni, ám nagyon hasznos, hogy rendszeresen találkozhatnak, beszélgethetnek egymással a színházi szakma vezetői, ezúttal például főleg a gazdasági vezetői. Nem véletlen, hogy több mint húsz színház képviselője volt jelen az eseményen, Zalaegerszegtől a Madách Színházig, Veszprémtől a Nemzeti Színházig, a MACIVA-tól a Radnótiig. A Játékszín igazgatója elmondta, hogy folytatni fogják az ehhez hasonló alkalmak megszervezését, legközelebb már az Előadó-művészeti Iroda képviselőinek bevonásával.

 

 

 

süti beállítások módosítása