Sztanyiszlavszkij-díjat nyert Anthony Hopkins

Anthony Hopkins Oscar-díjas brit színész kapja idén az orosz Nemzetközi Sztanyiszlavszkij-díjat - jelentette TASZSZ hírügynökség.

    

A 77 éves színész, A bárányok hallgatnak sztárja a világ színművészetéhez való hozzájárulásáért kapja a Konsztantyin Sztanyiszlavszkij színházpedagógusról (1863-1938) elnevezett elismerést - közölték a szervezők. Hopkins a hajdani szovjet titkosszolgálat, a KGB ügynökét játszotta az 1974-ben bemutatott, Lány a Petrovka utcából című filmben.

 

hopkins

    

A Sztanyiszlavszkij színházi díjat 1994-ben alapították, azóta 170-en kapták meg, jelenleg évente hét személyt díjaznak, egy-egy kimagasló hazai, illetve külföldi művészt, továbbá öt feltörekvő teátrumi művészt.
    

A hazai fődíjat idén Jurij Grigorovics koreográfusnak ítélték oda. A nemzetközi díj korábbi elnyerői között szerepel Catherine Deneuve, Helen Mirren, Emmanuelle Béart, Isabelle Huppert, Daniel Olbrychski, Jeanne Moreau, Meryl Streep, Fanny Ardant, Harvey Keitel és Jack Nicholson.
   

A díj művészeti igazgatója, Zejnab Szeid-Zade elmondta az orosz hírügynökségnek, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére is jár pénzjutalom az elismerés mellé, idén a fődíjak esetében 2000 dollár.
   

Az elismeréseket december elején adják át Moszkvában, egy hónapig tartó Sztanyiszlavszkij Fesztivál záró fénypontjaként.

 

süti beállítások módosítása