Teljes körű rekonstrukció vár a debreceni színházra

A jelenlegi társulat 26 tagjának portréjával ellátott bélyeget adott ki a Magyar Posta a debreceni Csokonai Nemzeti Színház 150 éves fennállásának tiszteletére. A kulturális államtitkár pedig bejelentette: kormány-előterjesztés készült a teátrum épületének teljes körű rekonstrukciójára.

Nikodém Gabriella, a Bélyegmúzeum igazgatója elmondta: a bélyeg nem csupán a bérmentesítés eszköze, hanem része az egyetemes és a nemzeti kultúrának.


A debreceni színházi ünnep alkalmából több mint száz országnak az előadóművészethez kötődő bélyegeit mutatják be. Külön tablót kapott Shakespeare gazdag életműve, de megjelennek a bélyegeken a színjátszás, a drámairodalom nagyjai Csokonai Vitéz Mihálytól kezdve Katona Józsefen át Bertold Brechtig, s olyan nagynevű színészek portréit is láthatók a bélyegtablókon, mint Greta Garbo, Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, Latabár Kálmán, Kiss Manyi és Karády Katalin. A kiállítás a színjátszás nevezetes helyszínei, híres színházai és operaházai közül is bemutat néhányat - ismertette Nikodém Gabriella.

 

csokonai 


A bélyegkiállítás után a színház első emeletén megnyitották Nagy Sándor Zoltán grafikusművész kiállítását. A Magyar Faust című tárlat Orbán János Dénes művéhez, a hírneves debreceni professzor, Hatvani István alakja köré épülő A magyar Faust díszelőadásához kapcsolódva érkezett a teátrumba.


Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a műfajok összefonódásának szép példájaként értékelte a Hatvaniról szóló dráma bemutatóját és a kiállítást. Felidézte ugyanakkor, hogy Nagy Sándor Zoltán grafikusművészt egyetemista kora óta foglalkoztatja a Faust-legenda: Faust alakjában elsősorban annak rejtélyessége és összetettsége ragadta meg, amelyben Hatvanit a "titkok" vagy a varázslatos tudás birtoklására irányuló vágy mellett állandó elégedetlenség, hiányérzet is jellemzi.


A magyar Faust díszelőadását megelőzően Hoppál Péter kulturális államtitkár köszöntötte a társulatot és a bemutató közönségét. Szavai szerint a Csokonai Színház nem csupán Debrecen mindennapi életében meghatározó, de Magyarország kulturális térképén is fontos szerepet tölt be. 

 

A kulturális alapellátás része a kulturális decentralizáció, ezért a kormányzat különös figyelmet fordít a vidéki intézményrendszer felújítására. Hoppál Péter bejelentette: kormány-előterjesztés készült a debreceni Csokonai Színház 150 éves épülete teljes körű rekonstrukciójának elkezdésére.


Papp László, Debrecen polgármestere felidézte, hogy az első színházi előadás 1798-ben volt a városban. Az első önálló színtársulat 1810-ben alakult, s a város akkori vezetői 1861-ben szavazták meg a színház építéséhez a költségeket. A színházat 150 éve ezen a napon október 7-én adták át - tette hozzá a polgármester, megjegyezve: akkor sem volt könnyű színházat építeni, mint ahogy ma sem.
A Latinovits Színház építésével ugyanis már évek óta küzdenek, de nem adják fel, s hamarosan elkészül Debrecen új teátruma - tette hozzá.


Százötven évvel ezelőtt, 1865. október 7-én Katona József Bánk Bán című drámájának bemutatójával nyílt meg a Csokonai Színház. A másfél évszázaddal későbbi, szerdai díszelőadáson Orbán János Dénes A magyar Faust című drámáját láthatta a közönség.

 

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása