Színház, közélet, disznósajt - Ascher Tamás és Hobo is Eörsi Istvánra emlékezik

A PanoDráma október 11-ei előadásán a TÁP Színház, a HoppART, a Kolorádó Kid és a kaposvári aranycsapat jeles tagjai idézik fel az író-költő-dramaturg polihisztort.

Színpadra lép többek közt Bezerédi Zoltán, Gryllus Dorka, Jordán Tamás, Molnár Piroska és Urbanovits Krisztina is. Október 13-án a Gödörben mások mellett Ascher Tamás és Hobo emlékezik.

 

PanoDráma: Ürügyeink Eörsire
2015. október 11. 20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

 

„Amikor a rosszkedv már a homlokomig ért, feldobtam egy forintot. Ha fej lesz – gondoltam –, lemegyek és iszom egyet, ha írás, akkor humoreszket írok.“


Az esten az író legpikírtebb és legszellemesebb, ma is hátborzongatóan érvényes közéleti és szépírásai hangzanak el a hang- és filmbejátszások, a musicalek és egyéb zenés fordítások dalai mellett. A produkciót fiatal rendezők saját, egyedi stílusaikban színpadra állított Eörsi-jelenetei teszik teljessé. Mindezt az Eörsi István halálának tízedik évfordulójára rendezett Eörsi-ünnep keretében, amelynek olyan sokszínű a programja, mint amilyen sokoldalú volt az író. 

 

Az egyetlen alkalommal látható esten közreműködik:a Panodráma, a HoppART, a TÁP Színház, Kolorádó Kid, Bezerédi Zoltán, Gryllus Dorka, Jordán Tamás, Molnár Piroska és Urbanovits Krisztina.

 

eorsi istvan


Eörsi István író, költő, színpadi szerző, a rendszerváltás előtti és utáni rezsimek kíméletlen humorú publicistája, a legendás kaposvári Csiky Gergely Színház dramaturgja is volt. Több tucat vers- és prózakötete jelent meg, de írt börtönkönyvet és 18 drámát is. Most a színházi, a zenei és az irodalmi szcéna a művész habitusát idéző programokkal készül az Eörsi emlékestekre.


Az évforduló alkalmából Eörsi István fia és barátai szervezik a programsorozatot, amelynek első állomása a Trafóban tartott Ürügyeink Eörsire est. Az esemény leginkább a Litera előszilveszterekre hajaz: irodalom, zene, közélet és humor egyvelege várható a sorozat első állomásán. A TÁP Színház Mindenrossz Eörsi, a Kolorádó Kid az Eörsi á lá Vagesz a PanoDráma pedig az Eörsi á lá verbatim című jeleneteikkel színesítik az estet, s a tervek szerint Eörsi á lá site specific és Eörsi á lá Hoppárt kerekítik ki a sort. Mindeközben a kaposvári Szakértők bazseválnak olyan gyöngyszemeket, mint a Mohácsi János rendezte cigány-saga, a Csak egy szög.


A polihisztor éleslátása, elvhűsége és hajlíthatatlan gerince hiánycikk ma Magyarországon, különösen az elmúlt tíz év eseményeinek tekintetében. Így az évforduló alkalmából az anekdotázós közösségi szellemidézéseken a sorozatban szerepet kap egy közéleti konferencia és egy publicisztikai verseny is.


A verseny győzteseit a Trafóban hirdeti ki és díjazza Vágvölgyi B. András, a szövegekből elhangzik ízelítő is. A programok a Trafóban, a Gödör Klubban és az OSA archívumban lesznek. Az est házigazdája és szerkesztője: Lengyel Anna. A program szervezője az Eörsi-emlékbizottság: Lengyel Anna, Eörsi László, Vágvölgyi B. András.

 

eorsi 

 

Október 13. 20.00 - Gödör Klub: Optipista
vidám szellemidézés Eörsi Istvánnal, házigazda: Vágvölgyi B. András

 

A Gödörben színházi és közéleti barátok, kollégák idézik fel az írót, akinek társadalmi és szakmai elhivatottságát, ritka bátorságát talán csak derűje – ahogy ő mondta, “biológiai optimizmusa” – múlta felül, s akire a Gödörben hasonló szellemben emlékezünk meg.
Az anekdotázók közt ott lesz Ascher Tamás, Hobó, Konrád György, Kuncze Gábor, Mohácsi János és Rajk László is.
Az esten jutányos áron Eörsi-emlékszatyor is kapható lesz a kötelező disznósajttal, malackolbásszal és persze toponári pálinkával. A szervezők költségeikhez 1000 forint hozzájárulást kérnek vendégeiktől


Október 22. OSA Archívum: Eörsi, a homo politicus, Eörsi, a homo ludens
egész napos konferencia Eörsi Istvánról, a közéleti személyről és Eörsi Istvánról, az íróról


A közéleti író Eörsit még főcenzora is a legjobb élő publicistának nevezte. Irodalmi munkásságát ugyanakkor sokan fanyalgással fogadják. De vajon jogosan-e? Vajon nem alkotott-e ez a ritka termékeny író minden műfajban kiválót is? Az egész napos konferencia a legkülönbözőbb véleményeknek, de hogy az összkép az életmű gazdagsága mellett annak legmaradandóbb darabjaira is rá fog világítani, az nem kérdés. A közéleti, Gulyás Márton által moderált fejezet felszólalói közt többek között Iványi Gábort, Juhász Pétert és Tóth Gábor Attilát is hallhatjuk, a Szépírók Társaságával együttműködésben szervezett irodalmi fejezetet többek között Radnóti Sándor, Fehér Renátó és a remények szerint Végel László. Köszönet Pap Ágnesnek.

 

Forrás: Trafó

 

 

süti beállítások módosítása