"Lenyűgöző Agatha Christie mély tudása" - Villáminterjú Szirtes Tamással és Lévay Viktóriával

Lévay Viktória színésznő és Szirtes Tamás rendező adott villáminterjút annak kapcsán, hogy immár a 3. évadát kezdi meg az És már senki sem... című darab Agatha Christie Tíz kicsi négerének története a Játékszínben.

 

Hogyan indult a Játékszínben az És már senki sem... ?

SZT: Nekem ez a darab a Tíz kicsi néger marad. Bár a „néger” szó a politikai korrektség jegyében zavarhat, de ez a mű így lett világhírű. Sajnos, az És már senki sem... cím nem olyan hatásos. A Játékszíntől Bank Tamás és Németh Kristóf kerestek meg a darab ötletével. Rendeztem már néhány krimit, de ez volt az első Agatha Christie-regény, amit rendezhettem. Lenyűgözött Christie mély tudása az emberi természetről. Ez a darab drámai, izgalmas, rendezői feladatként is különleges. 8 haláleset történik a színpadon rendkívüli váratlansággal, amit hitelesen és alapossággal kell megteremteni. A váratlan meghökkentést fenn kell tudni tartani akkor is, ha valaki többedszerre nézi meg az elődást, akkor is hitelesnek kell maradni -ez valós rendezői kihívást jelentett számomra.

 

mester-es-tanitvanya-benedek-miklos-levay-viktoria-jatekszin-es-mar-senki-sem-foto-frim-reka

 

Agatha Christie legkeresettebb bestsellere, minden idők legnagyobb sikerű krimije baljóslatú és rejtélyekben gazdag darab, Neked szerencsét hozott?

LV Ez az előadás az egyik kedvencem! Nagyon szeretem azt a kort, világot, amikor játszódik, és nagyon szeretek ilyen darabokat játszani, amikor korabeli ruhákban "korabelien" kell viselkedni. Teljesen más viszonyok voltak férfi és nő között, ember és ember között. Máshogy beszéltek, máshogy viselkedtek egymással, pláne, hogy angolok... Ilyenkor tényleg a játszótéren érzem magam, mint gyerekkorunkban, amikor bármit elképzelhettünk és el is játszhattuk.

Ráadásul ez egy krimi, igazi szituációkkal, karakterekkel - nem irreális vígjátéki figurák, hanem hús-vér emberek, akik irtó kínos, aztán pedig egyre inkább dermesztő helyzetbe kerülnek, és lassan rádöbbennek, hogy nincs kiút...

 

szemben-a-gyilkossal-levay-viktoria-jatekszin-es-mar-senki-sem-foto-frim-reka

 

Az eddig játszott 60 előadást közel 25 000 néző látta. Úgy tudom, Vera Elisabeth Claythorne szerepében 10 800 percet töltöttél a színpadon.

LV.: Az előadás kezdetétől a végéig színen vagyok, egy-két percet leszámítva, ez komoly kihívás, de egyben igen élvezetes is. Ez az első előadás életemben, amiben csatakosra izzadok a végére, anélkül, hogy egy lépést is táncoltam volna.

 

Mi Lévay Viktória szerepének a legfontosabb nehézsége, mi benne a kihívás?

SZT: Az egyik drámai főszerep Vikié, a nézők rokonszenve végig ezt a szerepet kíséri, talán ez egyetlen szerep, akivel azonosulni tud a néző. A rokonszenv ellenére azonban a nézők mégis bizonytalanok az előadás végéig, a gyanú alól ő sem mentes. A szerep mindkét oldala egyformán hangsúlyos, ez folyamatos feszültségben tartja mind a nézőket, mind a színészt is.

 

szinpadkep-jatekszin-es-mar-senki-sem-foto szaloky bela

 

Többek között Benedek Miklós, Gálvölgyi János, Németh Kristóf, Hajdu Steve, Csonka András, Tóth Judit, Józsa Imre játszik Lévay Viktóriával.

SZT: A 2014 .február 15-ei bemutató óta egyetelen váltás történt. Horváth Lilitől Emily Caroline Brent szerepét Zsurzs Kati vette át. Nagyon remélem, hogy sokáig lehet még játszani ezt a darabot, mert számos szempontból különlegesség a magyar színházi palettán. Elég kiemelni azt, hogy egy teljes felvonáson keresztül 10 színész van jelen a színpadon. Emiatt mindannyiuknak nagyon pontosnak, rendkívül fegyelmezettnek kell lenni, ha bárki, ha csak egy színész nem koncentrál, elvész a pattanásig kiélezett fesztültség. Ez egy nagyon szép közös munka, közös teljesítmény.

 

süti beállítások módosítása