Kiss Anna kapja az idei Napút-díjat

Kiss Anna kétszeres József Attila-díjas és Babérkoszorú-díjas költő, drámaíró, író kapja életművéért a Napút folyóirat idei elismerését, amelyet késő délután adtak át a budapesti Nádor Teremben.

    

Az immáron kilencedik alkalommal átadott Napút-díj két részből, egy Mészáros Róza által készített egyedi díszoklevélből, a Napút-levélből, valamint a Tóth Sándor éremművész által alkotott szintén egyedi éremből áll - mondta el az MTI-nek a folyóiratot megjelentető Napkút Kiadó vezetője, Szondi György. 
    

Az irodalmi vagy tudományos életműért odaítélhető elismerésről szólva hozzátette azt is, hogy a díjjal a kiadóhoz és a Cédrus Művészeti Alapítványhoz kötődő, ezekkel egy ars poeticát valló alkotókat tüntetik ki. 2014-ben a Napút-díjat Lászlóffy Csaba József Attila-díjas erdélyi költő vehette át.


Kiss Anna

    

"Azt, amit Kiss Anna hétévtizedes pályája során maga mögött hagyott, minden magyar értelmiséginek és minden magyar versbarátnak, irodalombarátnak egyértelmű érték" - hangsúlyozta Szondi György, kiemelve, hogy Kiss Anna számos területen alkotott maradandót, munkásságát pedig sokféle elismeréssel díjazták már.

    

A pénteki Napút-esten mutatták be a folyóirat nyári számait is, amelyekben Kiss Anna egy verssel, valamint egy "önszócikkel" is szerepel. Utóbbiról Szondi György elmondta, hogy egy olyan különleges lexikont készítenek, amelyben a kortárs magyar írók és költők "felkért nagy serege" írhat önmagáról szellemes ismertetőket.
    

Az este 17 óra 30 perctől kezdődő ünnepi eseményen mások mellett Elek Szilvia, Weixelbaum Laura, Surján László és Sziklavári Károly is közreműködtek.
    

A Napút-díj mellett a kiadó a Cédrus Művészeti Alapítvánnyal közösen minden év tavaszán adja át a műfordítóknak járó Napút Hetedhét-díjat is, amit idén Tasnádi Edit vehetett át - tette hozzá Szondi György.

 

süti beállítások módosítása