"Nincs mód beavatkozni Szentendrén" - A Teátrumi Társaság közleménye

A Magyar Teátrumi Társaság 2015. augusztus 6-án kapta meg a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. egymondatos levelét arról, hogy a Szentendrei Teátrum kilép a Társaságból.

Az előzményekről:

 

 

A Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. - amely a Szentendrei Teátrum nyári programjaiért felel – élére 2015 márciusától a Szentendrei Önkormányzat ideiglenesen, majd 2015 májusától, sikeres pályázata alapján, ügyvezető igazgatóvá nevezte ki Csató Kata bábrendezőt, szentendrei származású színházi szakembert. Csató igazgatása alatt 35 előadásra 6524 néző ült be, míg az előző évben 37 előadásra 6368 néző vett jegyet, mégis csak egy évig vezethette a rendező.

 

A szentendrei önkormányzat ugyanis csütörtöki zárt ülésén megszavazta, hogy menesszék Csató Katát, a Szentendrei Kulturális Központ igazgatóját, aki szakmai okokra hivatkozva kiléptette a Központot a Magyar Teátrumi Társaságból. 

 

Csató a döntését szakmai okokra hivatkozva hozta meg, mivel megítélése szerint a Magyar Teátrumi Társaság Közhasznú Egyesület szinte kizárólagosan csak a (kő)színházak érdekeit képviselete. 

 

 

szentendre 

 

A Magyar Teátrumi Társaság közleménye:

 

Az MTT alapszabálya egyértelműen fogalmaz: a kilépési nyilatkozat megérkeztével a tagsági jogviszony megszűnik. Az MTT a kilépést tudomásul vette, a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft.-t törölte tagjai sorából. Mivel az intézmény vezetője arra sem vette a fáradtságot, hogy döntését legalább pár szóban indokolja, az egyesület elnöksége nem látta értelmét, hogy további diskurzust folytasson az igazgatóval a kilépéssel kapcsolatban.

 

A sajtóban megjelent állításokkal szemben az MTT egyetlen levelet sem írt ebben az ügyben Szentendre város polgármesterének, alpolgármesterének, képviselő-testületének vagy bárki másnak. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az nem mond igazat.

 

A sajtóban megjelent állításokkal szemben a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. tagdíja az MTT-ben évi 100.000 forint volt. Ez az összeg a lehető legalacsonyabb mértékű tagdíj az egyesületünkben. A tagdíjakat minden évben az MTT közgyűlése határozza meg, így a fizetendő tagdíjak megállapításánál minden tagszervezet jogosult javaslattal élni. Megjegyzendő egyébként, hogy a társaság alapítása, 2008 óta a tagdíjak mértéke nem változott, s hogy a szentendreinél jóval kisebb forrásokból működő intézmények is képesek voltak kigazdálkodni ezt az összeget. Kilépésének napjáig amúgy a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. 60.000 Ft tagdíjfizetési hátralékot halmozott fel, melyet a mai napig nem rendezett. 

 

Csató Kata, a Szentendrei Kulturális Kft. ügyvezetőjeként egyetlen MTT rendezvényen, eseményen, közgyűlesen sem volt jelen, semmilyen formában nem képviseltette magát, s korábban az MTT működésével kapcsolatosan sem személyesen, sem írásban semmilyen kritikát nem fogalmazott meg, a kilépés tényét közlő levél előtt az MTT elnökségével kapcsolatot semmilyen formában sem vett fel.

 

A Magyar Teátrumi Társaságnak a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. és Szentendre város, mint fenntartó viszonyába és döntéseibe beavatkozni eddig sem volt módja, és a jövőben sincs erre vonatkozó szándéka vagy lehetősége.

 

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) – nyilvánosan hozzáférhető adatai alapján – 2015-ben (eddig) 6.500.000 Ft, 2014-ben 7.732.500 Ft, 2013-ban 14.400.000 Ft, 2012-ben 21.296.000 Ft, 2011-ben 600.000 Ft pályázati támogatást nyújtott a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft.-nek, vagyis nem állja meg a helyét az az állítás sem, miszerint az NKA forrásaiból nem jutott volna támogatáshoz az intézmény.

 

Sajnálattal állapítjuk meg, hogy az ügyben nyilatkozók valótlan állításai mellett, a megjelent hírekben újságírói ferdítések és minden alapot nélkülöző ténymegállapítások is szerepelnek. Ugyancsak sajnálatosnak tartjuk, hogy az ügyben megnyilvánuló sajtóorgánumok részéről eddig semmilyen megkeresés nem érkezett egyesületünk elnökségéhez. 

 

Tisztelettel kérjük a sajtó képviselőit és az ügyben nyilatkozókat, hogy állításaikkal és munkájukkal a továbbiakban segítsék elő az érdeklődő közvélemény kiegyensúlyozott és a tényeken alapuló, legalább a minimálisan elvárható újságíróetikai normáknak megfelelő, objektív tájékoztatását!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása