Kövek - Krimi a zalaegerszegi színházban

Kövek címmel a Tom Lycos-Stefo Nantsou ausztrál szerzőpáros igaz történeten alapuló darabját mutatja be Sztarenki Pál rendezésben a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház kedden.

A krimi két kamasz - "próbafelnőtt" - története. A fiúk céltalanul csellengnek, keresik a helyüket a világban. Bizonytalanok, még nem tudják hol a határ jó és rossz, csínytevés és bűn között, ezért hibát hibára halmoznak, míg az egyik - butaságból elkövetett - tettüknek tragikus következménye nem lesz - mondta el a rendező az MTI-nek.


Az előadás számos kérdést vet fel: mennyiben vétkes a két fiatal, mennyiben vétkesek, felelősek a szülők? A rendező szerint nem lehet ítélkezni, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a szülők felesőségét sem, hiszen az ő feladatuk, hogy ellenőrizzék gyerekeik tetteit. Nem elég "csak azt" elmondani, hogy mit nem szabad, és mit nem, hanem beszélni kell a miértekről és a következményekről is - fogalmazott Sztarenki Pál, aki egyben a színház művészeti vezetője is.

 

kovek1


Hozzáfűzte: a darab maximálisan beilleszthető a Tantermi deszka című középiskolai beavató színházi programba, ezért az előadást a diákok színházi szakemberek, pedagógusok közreműködésével tanórán dolgozzák fel.


Az ifjúsági nevelési program keretében évente 80 előadást tartanak. Több mint 3-4 ezer diák részese a produkcióknak, ami szinte példa nélküli a kőszínházak esetében. "Vitathatatlanul eredménye és hatása van annak, hogy Madák Zsuzsanna vezetésével komoly ifjúsági nevelési program zajlik Zalaegerszegen, amelynek országos szakmai hitele és sikere van" - hangsúlyozta Sztarenki Pál.


A zalaegerszegi kőszínháznak "népnevelő küldetése" van - fogalmazott. A "ruszti hagyományokat" a 21. század igényeinek megfelelően folytatni kell, és ennek integráns része a Tantermi deszka sorozat és a Kövek című előadás is - emelte ki, arra utalva, hogy Ruszt József, a Hevesi Sándor Színház alapítója 1982-ben beavató színházi programot indított.


A Kövek című előadást egyébként évek óta nagy sikerrel játsszák a Kolibri Színházban. Az előadás üzenete - gondold végig, hogy mi történik, ha eldobsz egy követ - mindkét adaptációban ugyanaz. Ugyanakkor a színészek személyisége - a zalaegerszegi előadáson a fiúk és a nyomozók szerepét Barsi Márton és Mihály Péter játssza -, a színpadhasználat, a technikai megoldások miatt teljesen új produkció jön létre - erről már Gyevi-Bíró Eszter színházi szakember beszélt az MTI-nek.


Elmondta azt is, hogy májusban Metszetek címmel terveznek egy találkozót a Kolibri Színházban azzal a céllal, hogy összehasonlítsák azokat az előadásokat, amelyeket több színházban is feldolgoztak. A színházi szakemberek azt vizsgálják, hogy miben térnek el egymástól a produkciók és milyen a hasonlóság van az alkotók, a színészek elgondolásában.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása