"Nem tudok mindenkinek megfelelni" - Interjú Vári Évával az Aranytó bemutatójáról

Vári Éva azért is hálás az Aranytó bemutatásáért, mert nagyon kevés színdarab állítja főszereplőnek az időseket. A produkciót a nyári, szabadtéri előadások után október 14-én mutatja be a Belvárosi Színházban az Orlai Produkciós Iroda.


- A hírek szerint A nagy négyes egyik előadásán vetette fel az ötletet Benedek Miklós: legközelebb játsszák el együtt az Aranytó című darabot.
- A színdarabban felteszik az utolsó nagy fellépésükre készülő operaénekesek a kérdést: mihez kezdenek, mit fognak csinálni ezután? A szereplők nem adnak erre választ, ám Miklós civilben megtette: „eljátsszuk az Aranytavat!”. Látta a filmváltozatot a televízióban, említette nekem is, hogy szerinte nekünk való a mű. Megnézte Orlai Tibor is, megtetszett neki, elkérte a szövegkönyvet és a játszási jogot.


- A játékhagyomány szerint rendszerint megbecsült idős művészek kapnak lehetőséget az idős házaspár megformálásra. Színészi jutalomjáték ez?
- Létezik egy tréfás mondás: ha valaki nem hal meg idejében, az megöregszik. Ha egy színtársulatnak van két megbecsült, idősebb női és férfi tagja, akik még meg tudnak tanulni ilyen sok szöveget, számukra szokták elővenni a darabot. Nem akarom hasonlítani magunkat hozzájuk, nagyon nagy nevű elődök formálták előttünk a szerepeket: hazai színpadon Tolnay Klári és Mensáros László, a mozivásznon Katharine Hepburn és Henry Fonda.

 

OPI Aranyto Benedek Miklos es Vari Eva 1


- Jelentenek ezek az előzmények bármiféle nyomást?
- Ezzel egyáltalán nem szabad foglalkoznunk, a színész görcsöl elég sok minden más miatt. Magam nem tudtam volna eljátszani egyetlen szerepemet sem a pályám során, ha azon gondolkoztam volna, ki és hogyan alakította előttem. Mindent eljátszottak és fognak is utánunk, a Hamletet Lawrence Olivier után is be szokták mutatni. Ha egy színészre ráoszt a rendező vagy az igazgató egy szerepet, azt gondolja, neki való, képes eljátszani. Mi kimegyünk a színpadra és kiderül, valóban így van-e.


- Az Aranytó esetében mi volt a legnagyobb kihívás?
- El kellett döntenünk, milyennek ábrázoljuk ezt a két embert. A nőt, Ethelt is többféleképpen meg lehet közelíteni. Aggódhat folyamatosan a férje egészségügyi állapota iránt, de veheti természetesnek is azt, úgy, hogy egyáltalán nem reagál a párja panaszkodásaira. Inkább folyton sétálni, horgászni küldi. Mi ezt az irányt választottuk, nem akartuk már a darab elején a végét játszani.


- Ez a házaspár utolsó nyara a tónál?
- Lehetséges. Az elmúlt pár évben mindig ezzel a gondolattal érkeztek a nyaralóba. A darab szerint ez már a 48. szezonjuk ott. A férj azonban most fogalmaz legkonkrétabban az elmúlásról. A feleségnek az a feladata, hogy minden ezzel kapcsolatos kijelentést hárítson.

 

OPI Aranyto Vari Eva 1

 

- Mi lehet a titka ennek a nagyon hosszú házasságnak?
- Ha 48 éve kitartanak egymás mellett, nagyon erős kapocs kell, hogy legyen közöttük. Feltézetem, nagy szerelemmel kezdődött a kapcsolatuk, ami az évek folyamán átalakult mély, emberi szeretetté. Mindig megértették és segítették egymást. Olyannyira, hogy közben nem jutott elég figyelmük a lányukra, aki emiatt szemrehányást is tesz nekik. Az apa mindig maximalista volt vele, nem vette észre, a lány mit szeretne. Kevés dicséretet kapott tőle. Az önbizalomhiány és megfelelési kényszer rányomta a bélyegét a kapcsolatukra. Sok családban előfordul ez. Azt tapasztalom magam körül is, folyton és túlságosan meg akarunk felelni mindenkinek. Ehelyett azt kellene mondanunk: „én ilyen vagyok, ilyennek fogadjatok el!” Bennem is sokáig munkált a megfelelési kényszer, sokat görcsöltem, kinek hogy tetszik, amit csinálok. Ahogy múltak az évek, rájöttem, nem tudok mindenkinek megfelelni. E helyett azt tűztem ki magam elé, hogy mindig kihozzam magamból az aznapi maximumot. Valakinek ez kevés, másnak elég, és talán akad olyan is, akinek sok.


- Mennyit változtat a kisgyerek a házaspár életén?
- Csodálatos élmény, amikor váratlanul betoppan az életükbe a kisfiú. Szorong is a feleség amiatt, hogy halálra fogja majd idegesíteni a férjét. Kiderül azonban, hogy a férj boldog, mert behozhatja mindazt, amit a lányával elmulasztott. Van valaki, akit taníthat, akinek példát mutathat. És persze a gyerek is sok mindent megváltoztat a férfiban. Valóban odafigyelve hallgatja meg azt, amit mond. Belátja, hogy időnként a gyereknek is igaza van. Tud időnként bocsánatot kérni, amit előtte nem gyakran tett meg. Mindehhez egy kiskamasz szükséges, akinek a gondolkozásában akadnak már felnőttes vonások is. Egy ennél kisebb gyerek- véleményem szerint - halálra idegesítené.


- Nyernek plusz éveket azáltal, hogy a fiú megérkezett a családba?
- Feltétlenül. A darab végén úgy búcsúznak, jövő nyáron újra eljönnek együtt horgászni a tóra. Új életcélt nyernek az idősek a gyermekkel, aki egy év múlva még nagyobb lesz, még értelmesebb, még több mindent meg lehet mutatni majd neki a világból. Ez bizonyára meghosszabbítja a férfi életét is.

 

aranyto3


- Miért lehet ennyire sikeres a darab? 30 nyelvre fordították le, negyven országban játszották, több filmváltozat készült belőle...
- Úgy tudom, mostanában Amerikában többfelé újra előveszik a művet, sőt, musicalt is terveznek készíteni belőle. Mondtam is Miklósnak, majd előadjuk azt is. (Nevet.) Idős emberekről nem igazán szokás darabot írni. Erre a korosztályra általában legyintenek már, nem csak a drámaírók, hanem általában az életben is. Nem kedvelem, amikor bizonyos kor után a férfiakat lebácsizzák, a nőket pedig lenénizik. Az írók nem kényeztetik el se a nézőket, se a színészeket azzal, hogy darabot írnak idős emberekről. Az Aranytó minden korosztálynak szól, nem csak az érintetteknek, hanem a középkorúaknak és a fiataloknak is, hiszen később ők is megöregszenek majd.


- Kevés olyan darab van, amely ezt a korosztályt állítja középpontba.
- Nem igazán találni a világirodalomban olyan darabot, amelyben nagyobb szerep jut az időseknek. Közel kell hozni, be kell mutatni a nézőknek ezt az életszakaszt is. Még az is megeshet, hogy ekkor talál valakire rá egy nagy szerelem.


- Erről szól a Kései találkozás című darab.
- Pontosan. Ezen a kettőn kívül viszont nekem nem is jut eszembe több színdarab, amelynek idősek az főszereplői. Pedig tapasztalom, a nézőket érdekli a téma, nyáron sokfele jártunk az előadással, mondhatom, nem udvarias, hanem igazi tapsot kaptunk mindenhol. A fiút játszó két kamasztól, akik felváltva játsszák a szerepet, pedig úgy búcsúztunk el a szünet idejére, ne nőjenek sokat az októberi kőszínházi bemutatóig, mert kereshetünk újabb gyerekszereplőket helyettük. (Nevet.)

 

Kérdezett: Csicsely Zoltán

Orlai Produkciós Iroda

 

süti beállítások módosítása