Cseppkánon – Az eső is elered az új Artus-darabban

Az Artus, Goda Gábor társulata új bemutatót tartott október 9-én a Müpa Fesztiválszínházában.

„Két csepp együtt is csak egy csepp. Egy csepp a tengerben megszűnik cseppnek lenni, akkor már csak a tenger létezik. Az elkülönültség megszűnik. Az ember csepp, az emberiség tenger”. 

 

csepp087

 

Az előadásról:

 

Az előadás a Cafe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében került színpadra, együttműködésben a Nemzeti Táncszínházzal. A produkció nem csupán táncelőadás, műfaji meghatározása szerint interferencia.  Koncert, színház és táncelőadás is egyben.

 

Az Artus Goda Gábor Társulata 1985 óta működő független kortárs fizikai színház, működésük során több mint 50 előadást hoztak létre, melyeket 25 országban mutattak be. A 30 éve működő alkotó műhely október 9-én a MÜPÁ-ban egy nagyszabású új produkcióval, a Cseppkánon bemutatójával ünnepli a jubileumot.  Az előadás egyszerre tekint vissza és néz előre, összegez és új utat nyit. Mozgásban van.

 

Goda Gábor rendező öt táncossal, három thai chi művésszel és a 17 tagú Á la cARTe kamarakórussal álmodta színpadra a Cseppkánont, melyet a Hérakleitosszal folytatott képzeletbeli párbeszéde ihletett. A produkcióban elemi szerepet kap a tűz, a jég illetve a víz, amely nyári zápor formájában elevenedik meg a Müpa színpadán.

 

csepp011

 

A rendező gondolatai a produkcióról:

 

A koncert: Egy elhangolódott rozoga zongora, egy olvadó jégtömb, a csepegés, a sistergő gőz és a színpadot elárasztó eső kánonja hullámoznak együtt egy 17 tagú kórus hangáradatával.

 

A tánc: Az előadás egyik szellemi és egyben koreográfiai alapeleme a Tai Chi Chuan művészete. Az áramlás, a nyugalom, az ellentétes minőségek tiszta, éles szembefordítása és kiegyenlítése. A folyamatos jelenlét tudatállapota mozdulatban.

 

A színház: Még a kezdetekben, a 80-as években hoztunk létre egy előadást, amit Herakleitosz, az i.e. 600 körül élt görög filozófus 131 fennmaradt mondattöredéke inspirált. Amikor e jelen “jubileumi, korszakösszegző” előadásunkon kezdtem gondolkodni, rájöttem, hogy 30 éve, folyamatosan Herakleitosszal beszélgetek. Írom saját mondataimat, rendezem előadásaimat, amik most úgy tűnnek, mind egy évtizedeken átívelő, képzeletbeli dialógus töredékei. Lassan be kellett látnom, hogy ennek az előadásnak nem lehet más mozgatórugója, mint az eddigieket összegző, de immár tudatosan megélt beszélgetésfolyam Herakleitosszal - Artus nyelven.

 

Így az előadás olyannak tűnhet, mint egyetlen mozdulat, egyetlen hang, egyetlen kép folyamatos átalakulásban.

Goda Gábor

 

 csepp244

 

Artus – Nemzeti Táncszínház – CAFe Budapest produkció

 

Cseppkánon

- Hogy vagy Herakleitosz? -

koncert – tánc – színház interferencia

 

Alkotó előadók: Bakó Tamás, Debreczeni Márton, Mózes Zoltán, Nagy Csilla, Virág Melinda

Tai Chi Chuan művészek: Baranyai Imre, Gregus László, Izsák Szilvia

Zenészek: Á la cARTe kamarakórus (művészeti vezető: Philipp György)

Szövegek: Herakleitosz, Goda Gábor

Zenei vezető, karmester: Philipp György

Tér-látvány: Sebestény Ferenc, Goda Gábor, Gold Bea

Jelmezterv: Lőrincz Kriszta

Fényterv, alkotó munkatárs: Kocsis Gábor

Videóanimáció: Papp Gábor, Nagy Ágoston

Videótechnika: Kiégő Izzók

Zeneszerzők: Melis László, Phillip György

Produkciós vezető: Gáspár Anna

Produkciós asszisztens: Fazekas Anna

Rendező alkotótársa: Gold Bea

Rendező-koreográfus: Goda Gábor

 

Külön köszönet: Gavallér Mihály, Zádor Tamás

Támogatók: NKA, EMMI, Nemzeti Táncszínház, CAFe Budapest, Kiégő Izzók, 77 Elektronika

Következő előadás: november 5. (csütörtök) MÜPA

 

 

süti beállítások módosítása