Kritikusok Céhe: "Elfogadhatatlannak és aggályosnak tartjuk a döntést"

Megdöbbenéssel és felháborodással értesült a Színházi Kritikusok Céhe Csató Kata menesztéséről.

 

Az előzményekről:

 

A Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. - amely a Szentendrei Teátrum nyári programjaiért felel – élére 2015 márciusától sikeres pályázata alapján ügyvezető igazgatóvá nevezte ki Csató Kata bábrendezőt. A szentendrei önkormányzat csütörtöki zárt ülésén a szakember menesztéséről döntött, aki korábban szakmai okokra hivatkozva kiléptette a Központot a Magyar Teátrumi Társaságból. Csató megítélése szerint a Magyar Teátrumi Társaság Közhasznú Egyesület szinte kizárólagosan csak a (kő)színházak érdekeit képviselte. A Teátrumi Társaság nyílt levélben szögezte le: nem gyakorolt nyomást a szentendrei önkormányzatra.

 

  

 csato-kata

Csató Kata az önkormányzat ülésén

(Fotó: M. Schmidt János, Origo)

 

A Színházi Kritikusok Céhének közleménye:

 

A Színházi Kritikusok Céhe megdöbbenéssel és felháborodással értesült arról, hogy Szentendre Város önkormányzata 2015. október 8-i ülésén a sikeres pályázata révén mindössze fél éve posztjára kinevezett Csató Kata, a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. igazgatója megbízásának visszahívásáról döntött. Elfogadhatatlannak és mind szakmailag, mind törvényileg aggályosnak tartjuk nemcsak a döntést, de az eljárás módját is.

 

Az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény (Emtv.) egyértelműen kimondja, hogy egy előadó-művészeti szervezet művészeti tevékenysége – az Emtv-ben meghatározott, illetve az általa vállalt mértéken túl – nem korlátozható. Szentendre Város képviselőtestülete mégis egy, a Kulturális Központ igazgatója távollétében, szeptemberben hozott határozatban kívánta kötelezni arra Csató Katát, hogy változtassa meg azt a szakmai alapokon nyugvó, korábban a kulturális ügyekért felelős alpolgármesterrel egyeztetett és általa is elfogadott döntését, miszerint kilépteti az intézményt a Magyar Teátrumi Társaságból.

 

Az önkormányzat határozata nem felelt meg az előadó-művészeti törvénynek. A rendszerváltás után két és fél évtizeddel minden önkormányzat minden tagjának tisztában kell lennie azzal, hogy politikusok nem szólhatnak bele egy kulturális intézmény szakmai döntéseibe. A határozat a Magyar Teátrumi Társaság alapszabályával is ellentétes, mert a szervezet nem ismeri – a határozatban említett – „tagsági viszony helyreállítását”.

 

Ennek ellenére 2015. október 8-án az önkormányzat Csató Kata kinevezésének visszahívása mellett döntött. A zárt ülésen sajtóbeszámolók szerint más kifogás nem hangzott Csató ellen, mint a Magyar Teátrumi Tagságból való kilépés, és az, hogy az igazgató nem tett eleget a törvényellenes és etikailag is védhetetlen határozatnak. Tudomásunk szerint a városvezetés elégedett volt a Szentendrei Kulturális Központnak mind szakmai működésével, mind gazdasági mutatóival.

 

Folytatást itt talál.

 

 

 

süti beállítások módosítása