Tizenkét dühös ember - Cserhalmi György rendezése Székesfehérváron

Szombaton újabb előadással bővült a székesfehérvári Vörösmarty Színház repertoárja: bemutatták Reginald Rose Tizenkét dühös ember című darabját Cserhalmi György rendezésében. 


Trailer

 

Ajánló a darab elé:

 

A mára már klasszikussá vált darab lefegyverzően beszél félelmekről, előítéletekről, gyengeségekről. 

 

Cserhalmi György arra a kérdésre, hogy a darabot a társulathoz választotta-e, a következőt válaszolta: „Soha nem választok, én nem rendező vagyok, hanem színész, akit néha megbíznak egy-egy rendezéssel. Mondhatnám azt is, hogy amit nem vállalnak, azt én megcsinálom. Meg hát vannak kedves kolléganőim és kollégáim, akikkel rég gondolkodom valamilyen közös munkán, de valahogy a szereposztások sohasem boronáltak minket össze. Most, a Tizenkét dühös ember esetében én állíthattam össze a szereposztást, tulajdonképpen adódott egy optimális felállás, és én éltem ezzel a lehetőséggel. Remélem, nem vissza.”

 

Az előadás Kricsár Kamill – ő játssza az Ötödik esküdtet –  zenéjével kezdődik és zárul, illetve Kerkay Rita – Tizenkettedik esküdtet játssza – folyamatosan rajzol előadás közben, és amit megrajzol a nyílt színen, az az utolsó etap központi figurájává válik. A rendező szerint ez azért fontos, mert szeretne minél inkább az előadáson belül maradni: „ha összeállt így ez a tizenkét ember, akkor mindenki csinálja azt, amihez van affinitása.”

 


Werkfilm

 

Interjúrészlet Cserhalmi Györggyel:

 

 

Milyen érzés a nyár után visszajönni és új lendülettel elkezdeni próbálni a Tizenkét dühös embert?

Cs. Gy.: Nem tudok konkrét érzést megfogalmazni. Volt már egy úgynevezett előbemutatónk májusban, ez járt némi tanulsággal. Ha ezeket a tanulságokat be tudjuk építeni, akkor az nagyon jó érzés lesz. De mindenképp igyekszünk frissíteni a meglévő anyagon.

 

Mi változott május óta?

Cs. Gy.: Hosszú volt a nyár, sok minden történt a világban, Magyarországon is, így véletlenül még aktualitást is nyert a darab. Nem mintha maga a mű csak úgy l’art pour l’art került volna a színház műsortervébe. A meglévő aktualitások mellé még jött valami plusz, amit úgy kellene beépíteni, hogy ne lógjon ki, szervesüljön, ahogy szokták mondani. 

 

Tizenkét dühös embert a társulathoz választotta?

Cs. Gy.: Soha nem választok, én nem rendező vagyok, hanem színész, akit néha megbíznak egy-egy rendezéssel. Mondhatnám azt is, hogy amit nem vállalnak, azt én megcsinálom. Meg hát vannak kedves kolléganőim és kollégáim, akikkel rég gondolkodom valamilyen közös munkán, de valahogy a szereposztások sohasem boronáltak minket össze. Most, a Tizenkét dühös ember esetében én állíthattam össze a szereposztást, tulajdonképpen adódott egy optimális felállás, és én éltem ezzel a lehetőséggel. Remélem, nem vissza. Folytatást itt talál.

 

 

A produkcióról képekben:

Image00001 

1.

Image00006 

2.

Image00011 

3.

Image00017 

4.

Image00018 

5.

Image00020 

6.

Image00030 

7.

Image00034 

8.

Image00035 

9.

Image00032 

10.

Fotó: Vörösmarty Színház

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása