Másnap - 13 gyerek készül a Szuperhős Akadémián a Trafóban

A Szuperhős Akadémián 8-12 éves gyerekek készülnek a baljós jövőre Philippe Quesne Másnap című előadásában, amelyet a Trafó Kortárs Művészetek Házában pénteken és szombaton játszanak. A belga CAMPO művészeti központ produkciója a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös programként látható.

Philippe Quesne előadásában Szuperhős Akadémián trenírozza magát 13 gyerek nanotechnológiai balesetekre és szörnytámadások elhárítására. "A Másnap abszurd előadás székhez szegező jövőképpel: katasztrófára készülő gyerekek játékát állította színpadra a képzőművész-rendező Philippe Quesne" - olvasható a Trafó ajánlójában.

 

next-day-quesne


Az ismertetés szerint gyerekek gigantikus díszletek között játszanak és zenélnek, a játékba azonban annyira belefeledkeznek, hogy a végére egy bizarr disztópiába csöppenünk. A mindenre elszánt nebulók neonjelmezben forgatnak lövöldözős reklámokat, építenek bunkert vagy szerveznek (ellen)támadást. A tanórák közti szünetekben koncertet adnak, megvitatják a stratégiát, felkészülnek a földönkívüliek és a szörnyek támadására, a szuperhősök jövőjére, amikor nem csak a túlnépesedést kell megoldani, hanem az agyimplantátumok kérdését is.


Az előadás a sok játék ellenére nem gyerekeknek szól: a szereplők feje felett végig ott lebeg a baljós "Next Day" felirat, a közönség pedig elgondolkozhat: mi lesz, amikor ezek a gyerekek felnőnek? - olvasható a közleményben. Philippe Quesne előadásai abszurdak és meghökkentőek, de hatásukra a minket körülvevő világról kezdünk el gondolkodni, gúnyos és vicces képeket láthatunk a társadalom hiányosságairól.

 

Philippe Quesne 2003-ban alapította meg Vivarium Studio nevű társulatát, amellyel már kétszer is járt a Trafóban: A sárkányok melankóliája című produkcióval 2009-ben, a Big Bang című előadással 2012-ben. A művészt a Másnap című előadás rendezésére a belga CAMPO művészeti központ kérte fel, amely gyerekszereplőket színpadra állító, de felnőtteknek szóló előadásairól ismert.
A Másnap című darabot Budapesten kevés flamand szöveggel, magyar és angol felirattal, magyar tolmácsolással játsszák. A produkció a Flanders on the move programsorozat keretében látható a Trafóban.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása