Újra műsoron a Closer az Átriumban - Bata Éva válaszolt

Októberben ismét műsorra tűzi az Átrium Film-Színház a Closer című előadást. Bata Éva színésznőt a Népszava kérdezte.

 

A Népszava cikkéből:

 

"A Closer próbáin nagyon sokat hoztam, és adtam magamból, hogy megszülethessen Alice. Vannak színészek, akik kívülről indítanak, és úgy hívják életre az alakot, mások pedig – köztük én is - belülről, magukból kezdik el megfogalmazni a karaktert. A rendezőnek pedig az a feladata, hogy helyes mederbe terelgesse ezeket az ilyen-olyan kiindulópontokat. Azt gondolom, hogy sok mindenben egyezik velem Alice figurája, de rendesen küzdünk egymással, mert igazából még csak nemrég ismerkedtünk össze" - mesélte Bata Éva.

 

A színésznő úgy fogalmazott, ha megcsinálja azt, amit a próbákon közösen kigondoltak, akkor az a magánügye, hogy miből teremti meg. "Nyilván az rendkívül jó érzés, amikor ezen felül tud emelkedni az ember, és nem azon pörög, hogy előhívja magából egy régi emlék nyomán az érzést, hanem már úgy kezd el működni egy jeleneten belül, hogy az a pillanat maga a valóság. Hidd el, tudom, hogy miről beszélek, mert már volt ilyenben részem" - tette hozzá.

 

closer

Fotó: Gordon Eszter

 

"Az biztos, hogy elképesztően jó eljátszani ezt a női alakot, bármennyire is hentes meló lelkileg. A próbákat is nagyon élveztem, amikor szanaszét kellett szaggatnunk magunkat ahhoz, hogy megszülessenek ezek a szituációk. Arra viszont még nem volt időm, hogy ez rendesen megviseljen. Ezt úgy értem, hogy még nem játszottam annyiszor ezt a figurát, hogy úgy szedjek magamra dolgokat ebből a karakterből, ahogy mondjuk, egy olyan szerepnél megtörténik ez, amit két hónapon keresztül próbál az ember, és utána játssza heti kétszer. Tehát azt érzem, hogy egyelőre még csak én adtam Alice-nek, hogy meg tudjon születni, viszont ő még tartozik nekem. De ez nyilván azért van, mert villámtempóban és nagyon célratörően kellett keresgélni a próbaidőszak alatt. Bizonyos helyzeteket ez a figura sokkal jobban old meg a darabban, mint ahogy én tenném egy élethelyzetben. Lehet, hogy ez így hülyén hangzik, de ahhoz viszont túlságosan egoista vagyok, hogy tanuljak tőle, és kipróbáljam a dolgokat a valós viszonyaimban. Azt pedig majd meglátjuk, hogy alakul a kettőnk kapcsolata, mert az nem kérdés, hogy jó volt rátalálni Alice-re" - árulta el Bata Éva.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása