Indiai írók díjaik visszaadásával tiltakoznak a növekvő intolerancia ellen

 

41 indiai író adta vissza szerdán a legmagasabb állami irodalmi díját, hogy tiltakozzon a Narendra Modi miniszterelnök hivatalba lépése óta tapasztalható értelmiségellenes légkör és az írókat, gondolkodókat sújtó erőszak ellen.

    

A 41 költő, regény-, esszé- és színdarabíró gesztusával az értelmiségiek ellen India-szerte szaporodó erőszakcselekményekre akarja felhívni a figyelmet.
    

A szerzők az ellen is tiltakoznak, hogy a díjat odaítélő Nemzeti Irodalmi Akadémia alig szólalt meg, amikor Mallesappa Kalburgi írót babonák és tévhitek elleni írásai miatt augusztusban agyonlőtték.
    

india

 

A mumbai születésű Salman Rushdie világhírű indiai-brit író erőteljesen támogatta az irodalmárok tiltakozását. "A kormány hallgatása lehetővé teszi, hogy a gyilkos erőszak új szintre emelkedjen Indiában" - mondta a Sátáni versek szerzője Frankfurtban, az NDTV indiai magáncsatornának adott interjújában.
    

Rushdie bírálta Modit is, aki nem szólalt fel az értelmiségiek elleni támadások ellen: "Modi úr kitűnő szónak, a témáról sok mondanivalója lehetne".
    

A kormány elutasította az írók tiltakozását, kétségbe vonta indítékaikat és politikai szándékot vélt mögöttük felfedezni.
   

 A növekvő intolerancia mellett a szólásszabadság korlátozásai is felháborítják az irodalmárokat.
    

"Kétségbe vonják az egyén jogát arra, hogy beszéljen, gondolkodjon, egyen, öltözködjön, vitatkozzon" - mondta Maja Krisna Rao színdarabíró és színésznő, aki szintén ezen a héten adta vissza akadémiai kitüntetését.

 

süti beállítások módosítása