60 éves a Csiky Gergely Színház társulata

60 évvel ezelőtt Huszka Jenő Szép juhászné című operettjével debütált az akkor alapított társulat, mely Kaposvár és Somogy megye első állami, állandó társulattal rendelkező színháza volt.

 

Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója 1955. október 15-ét színháztörténeti eseménynek nevezte beszédében, melyet csütörtök este a Somogy Megyei Príma-díj átadóünnepségen tartott. 

 

„1955 kapcsán színháztörténeti pillanatról beszéltem, ma várostörténeti és színháztörténeti eseményről számolhatok be. Örömmel jelentem, hogy a 104 éves épület mindannyiunk örömére megújul. Köszönet polgármester úrnak, és mindenkinek, akik küzdöttek azért, hogy megszülessen a múlt héten aláírt megállapodás” – mondta a direktor.

 

csiky 1955

A kaposvári Csiky Gergely Színház alapító ünnepsége, 1955


Múlt hét pénteken Orbán Viktor miniszterelnök és Szita Károly, Kaposvár polgármestere a Modern Városok program keretében együttműködési megállapodást írt alá. A megállapodás értelmében 9 milliárd forintból újulhat meg a Csiky. A több mint 120 milliárd forintos fejlesztés bejelentésekor a miniszterelnök az „ország büszkeségének” nevezte a kaposvári színházat.


„Nem egyszerű felújítás lesz a Csikyben, hanem színházi fellegvár épül Kaposváron a 21 századi követelményeknek megfelelően. A budapesti Nemzeti Színház felépítése óta nem volt Magyarországon ehhez fogható színházi beruházás, mint aminek most a küszöbén állunk.”- tette hozzá Rátóti.

 

csiky60


A színház jubiláló tagjai:


Tóth Béla színész, örökös tag, 1955-óta tagja a társulatnak;


40. évadukat kezdték:
Hunyadkürti György színész, Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, Kaposvár Városért kitüntetettje;
Cselényi Nóra jelmeztervező, szegedi Dömötör- és Jászai Mari-díjas
Szalai József műszaki vezető, Somogy Polgáraiért és Kaposvár Város Szolgálatáért díjas
Serf Egyed színész


20 éves jubilálók:
Kovács Zsolt Jászai Mari-díjas színész
Csonka Ibolya színész
Németh Mónika színész

 

Forrás: Csiky Gergely Színház

 

 

süti beállítások módosítása