Demencia - Mundruczó Kornél és a Proton Színház előadása a Vígszínházban

Demencia című előadásával a Vígszínházban vendégszerepel a Proton Színház: Mundruczó Kornél rendezését vasárnap és hétfőn játsszák a nagyszínpadon.

    

"A Vígszínháznak nemcsak feladata, de művészi érdeke is, hogy szoros kapcsolatot ápoljon a független szféra kiemelkedő alkotóival és műhelyeivel. Az ország egyik legnagyobb kulturális intézményeként fontosnak tartja a független társulatok támogatását azzal is, hogy lehetőséget ad egy-egy kiváló előadás bemutatására" - olvasható a színház közleményében.
   

Mint írják, a Vígszínház Mundruczó Kornél és a Proton Színház Demencia című előadásának meghívásával is "erősíteni kívánja azt a szellemiséget, nyitottságot és minőséget, amely már 120 éve jellemző erre a színházra".
    

demencia

 

Mundruczó Kornél és Wéber Kata Demencia című művét 2013. október 15-én mutatta be a Proton Színház a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A Demencia a pszichés zavarokkal élők helyzetének bemutatásán keresztül a társadalom egyik legsúlyosabb kérdésére irányítja a figyelmet.
    

Az előadás "a dokumentarista-realista ábrázolásmódból a tudatalatti absztraktabb világa felé mozdulva egy posztmodern melodrámába rejtve teremti meg azt az operettvalóságot, amely minden végletességével együtt ijesztően hasonlít saját mindennapjainkra. Mert minden társadalmat az jellemez legjobban, ahogy az elesetteivel bánik" - olvasható a produkció ismertetőjében.
    

Mundruczó Kornél a fiatal filmes és színházrendező generáció élvonalának egyik legizgalmasabb, legegyedibb hangú alkotója. Filmjei és színházi előadásai révén komoly nemzetközi hírnévre és elismertségre tett szert. Társulatával, a Proton Színházzal számos európai és tengerentúli színházban aratott sikereket. A Demencia német, francia, orosz, holland és portugál nagyvárosok, valamint Szingapúr után látható újra Magyarországon.
    

Az előadásban Szemenyei János, Rába Roland, Tóth Orsi, Monori Lili, Temesvári Balázs, Kiss Diána Magdolna, Bánki Gergő és Katona László, illetve Nagy Zsolt játszik. A díszlet és a jelmez Ágh Márton, a zene Szemenyei János munkája.


demencia1

    

A Vígszínház a független társulatok közül korábban a májusban megszűnt Szputnyik Hajózási Társasággal készített közös előadásokat. Bodó Viktor rendezésében mutatták be 2014 januárjában A revizor, majd 2015 márciusában a Koldusopera című előadást, amelyek azóta is szerepelnek a Vígszínház repertoárján.
    

A szintén független színházi társulat, a Tünet Együttes a Vígszínház Házi Színpadán mutatta be kedden Fahidi Éva és Cuhorka Emese duettjét. A Sóvirág - avagy a létezés eufóriája című előadás olyan témákat jár körül, mint a holokauszt emlékével élő idős hölgy és egy mai fiatal közt tátongó szakadék, az egymás sorsába való belehelyezkedés, az öregedés, a fiatal és öreg testben való létezés, mindezt humorral, őszinteséggel és empátiával fűszerezve. A Tünet Együttes produkcióját szintén láthatja a későbbiekben is a közönség a Házi Színpadon - közölte a színház.

 

süti beállítások módosítása