Oszlopos Simeon - Gothár Péter rendezése a Katonában

Október 16-án tartja idei harmadik bemutatóját a Katona József Színház a Kamrában. Sarkadi Imre Oszlopos Simeon című drámáját Gothár Péter rendezi, főbb szerepekben Ötvös András, Szirtes Ági, Rezes Judit és Pálos Hanna látható.

 

"Kérem, Kis úr, a házmester azt mondta, hogy elveszik magától a lakást. Én csak mondtam, hogy az nem lehet, mert Kis úr mindenkivel jóban van, ilyen embertől ugyan el nem veszik a lakást, de hát a házmester azt mondta, hogy Kis úr nincs jóba senkivel, mert Kis úr, magyarán mondva, egy részeg disznó, és nem csinál semmit, hanem várja a sült galambot."

 


 

Sarkadi Imre az ötvenes évek csodagyerekének számított, generációja egyik legtehetségesebb írója volt; vonzó, ugyanakkor végtelenül ellentmondásos személyiségét legendák övezik. Az 1960-ban írt Oszlopos Simeon című darabjában az illúzióvesztett értelmiség közérzeti válságát, vívódását, reményvesztettségét mutatja meg ma is rendkívüli erővel ható eszközökkel. Több mint ötven év távlatából ez az értelmiség-kép bizonyos mozzanataiban kifejezetten ironikus.

 

Az előadásról képekben:

fotó: Dömölky Dániel

 

oszlopos simeon ea 01 domolky daniel WEB 002

1.

oszlopos simeon ea 01 domolky daniel WEB 020 

2.

oszlopos simeon ea 01 domolky daniel WEB 022 

3.

oszlopos simeon ea 01 domolky daniel WEB 070

 

4.

oszlopos simeon ea 01 domolky daniel WEB 045 

5.

oszlopos simeon ea 01 domolky daniel WEB 097

 

6.

oszlopos simeon ea 01 domolky daniel WEB 062

 

7.

oszlopos simeon ea 01 domolky daniel WEB 069

 

8.

 oszlopos simeon ea 01 domolky daniel WEB 052

9.

Fotó: Dömölky Dániel

 

Katona József Színház

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása