Übü király helyett Liliomfi a Szegedi Nemzeti Színházban

Négy premierrel várja a közönséget a Szegedi Nemzeti Színház a következő hetekben. Alfred Jarry Übü királya helyett pedig a Liliomfit láthatja a közönség januárban Bodolay Géza rendezésében.

 

Négy premierrel, köztük Egressy Zoltán Szimpla szerda című színművének ősbemutatójával várja a közönséget a Szegedi Nemzeti Színház a következő hetekben. Tóth Miklós rendező a teátrum műsoráról tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy egy lángra lobbanó szerelem elnyomásáról szóló darab főszerepeit Szabó Gabi és Borovics Tamás játsszák.


A filmszerű, rövid jelenetekből álló előadásban - melyet október 30-án láthat először a közönség - egy lány emlékszik vissza szülei kapcsolatának felbomlására. A mű az "így rontottuk el mi, okuljatok belőle ti" mottót is kaphatta volna, és arra tesz kísérletet, hogy bemutassa, miként lehet "sorsokkal felruházni", egy válás folyamatának sokak számára ismerős jeleneteit - közölte a rendező.

 

szinhaz sajttaj01kf

Fotó: szegedma.hu


Gimesi Dóra, a Budapesti Bábszínház dramaturgja írta - Arany János, Arany László és Lakatos Menyhért művei alapján - a Rózsa és Ibolya című mesejátékot, melyet november 6-án mutatnak be Barnák László rendezésében. A darabot bábszínházak már műsorra tűzték, de a szegedi lesz az első alkalom, amikor élő szereplőkkel adják elő. A rendező elmondta, a mű sokat merít Shakespeare Rómeó és Júliájából: a két világ, a mesejátékban az emberek és tündérek, ellentétét csak a szerelem oldhatja föl. Nagyívű, intenzív látványvilágú előadás várja a Nagyszínházban a családokat. A színpadon nagyon erős atmoszférát teremt a darab zenéje, melyet Fábri Géza írt - közölte Barnák László.

 

2015 áprilisában mutatta be a Budapesti Tavaszi Fesztiválon a Szegedi Kortárs Balett Juronics Tamás Carl Orff Catulli Carmina című művére készült táncjátékát. A darabot november 20-tól láthatja a szegedi közönség. A társulat az est második felében Enrico Morelli olasz koreográfus Moderato Cantabile című produkcióját adja elő.


A mű zenei anyagát olasz klasszikus zeneszerzők szerzeményeiből és kortárs elektronikus művekből Enrico Morelli állította össze. A sajtótájékoztatón elmondta, egy kortárs táncegyüttes és egy vendég koreográfus közös munkájának kölcsönös bizalmon és együttműködési szándékon kell alapulnia. A szegedi társulat tagjai rendelkeznek a megfelelő technikai tudással, hatalmas odaadással dolgoznak, és nyitottak ötleteire.


November 27-én a Kisszínházban tartják Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátékának premierjét Bagó Bertalan rendezésében. Az Adél szerepét játszó Kubik Anna úgy fogalmazott, hiába csaknem százéves a darab, a szerelem és az öregedés örök emberi probléma. A színművész számára - aki először lép színpadra a Szegedi Nemzeti Színházban - különleges élményt jelent felfedezni, hogy a vígjáték milyen sok ponton kapcsolódik Molnár Ferenc saját életéhez, hogy jelenik meg benne például viharos szerelme Fedák Sárival.

 

Mégsem állítja színpadra Alfred Jarry Übü királyát Bodolay Géza jövő januárban, a produkció helyett Szigligeti Ede vígjátékát tűzik műsorra. A rendező aktuálpolitikai kérdések miatt döntött úgy, hogy harminc évvel ezelőtti németországi bemutató után mégsem rendezi meg a közönségpukkasztó “frenetikus patafizikus hagyományőrző komédiát”. Helyette a rendezői életművéből eddig kimaradt Liliomfit állítja színpadra.

 

Forrás: MTI, szegedma.hu

 

süti beállítások módosítása