"Ma már nagyon könnyű felejteni" - Máté Gábor válaszolt

Az éppen kilenc esztendeje meglincselt Szögi Lajos tanár tragédiáját Borbély Szilárd írásai alapján dolgozta fel a Katona József Színház Az Olaszliszkai című bemutatója. Ennek kapcsán a 168 Óra kérdezte Máté Gábor rendezőt.

 

A 168 Óra cikkéből:

 

"A Borbély-darab egyik szereplője is beszél arról, hogy idehaza minduntalan egymásnak esnek az emberek: nemcsak az úgynevezett egyik és a másik oldal, hanem tanárok és diákok, pedagógusok és szülők, buszvezetők meg utasok. Most hallottam, hogy egy Müpa-beli koncerten valaki a zacskójával többször csörgött, mire egy másik, két sorral hátrébb ülő néző egyszerűen fejbe vágta. A politika hibája, hogy Magyarországon ilyen mértékű lett az agresszió. A politikai csoportosulások úgy gondolják, csak akkor tudnak a hatalomban maradni, ha eléggé felhergelik a közönségüket ahhoz, hogy még véletlenül se szavazzanak át a másik csapatra. És mintha a sajtó lenne a fő segítségük ebben" - mondta Máté Gábor.

 

mate-gabor 

Fotó: Szabó Gábor/Origo


A kérdésre, azért választ-e rázós témákat, mert zavarja azok feldolgozatlansága, a rendező elmondta, a színház több mint egyszerű szórakoztatás. "Az embereknek mindig is szükségük volt arra, hogy a problémáik elhangozzanak, visszaigazolást nyerjenek, és a színpadról felzaklassák vagy dolguk felől megnyugtassák őket. Így alakult ki a színház. Az Olaszliszkai című darab a görög tragédiák formavilágát idézi. Borbély úgy szerepeltet benne embertípusokat vagy kart, ahogy azt egy görög tragédiában megszoktuk. Több versformát is használ, látszik, jelentős költő írta" - fogalmazott a Katona direktora.

 

Annak kapcsán, hogy a Szögi család peren gondolkodik, mivel az ő engedélyüket nem kérték a színrevitelhez, Máté Gábor elmondta, már túl voltak a próbaidőszak felén, mikor megkereste az özvegy, és kérte, hogy ne adják elő a darabot. "Ám éppen Borbély Szilárd mondja: emlékezni muszáj. A családnak, a hozzátartozóknak biztosan nem kellemes, hogy felidézzük a történteket, de ettől függetlenül az ember ember által való megsemmisítésének problémáját meg kell beszélnünk egymással. Az Olaszliszkai című színdarab korábban napvilágot látott már egy drámakötetben, a Magyar Rádió a megjelenése évében hangjátékként adta le. Több mint száz előadást kellene tartanunk, hogy a darab az eddigieknél több emberhez jusson el" - részletezte az előadás rendezője.

 

Borbély Szilárd darabjának egy múltját kereső zsidó utazó is szereplője; Olaszliszka a csodarabbi sírja miatt a hászid zsidóság egyik szent helye. Erről Máté Gábor így fogalmazott: "Ma már nagyon könnyű felejteni. A hírcsinálás megöli az emlékezetet: az új hírek felülírják a régieket, és sokszor már nem is tudjuk felidézni őket. A zsidók ügyében a közös bűn az oka a felejtésnek. A második világháború erkölcsi zűrzavarában sokan a deportált, halálba küldött emberek értéktárgyait, házait, ruháit, evőeszközeit használták, és közben úgy tettek, mintha idehaza a gyilkosságokban nem lett volna részes senki sem. Nyilván számos oka van a hallgatásnak, a felejtésnek: mi nem beszélünk arról, hogy az ötvenes években ti milyen disznóságokat követtetek el, ti pedig cserébe legitimáljátok a Kádár-rendszer hazugságait. Bonyolult háló ez."

 

A teljes interjú a 168 Órában olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása