Holokauszt-túlélővel tart nyitott beszélgetést a Tünet

Október 17-én este hétkor a MU Színházban látható Apropó 2.0 című előadást követően Fahidi Éva lesz Szabó Réka vendége.

Fahidi Éva a Tünet Együttes Sóvirág című előadásának szereplője lesz a legújabb vendége az együttes korábbi években életre hívott beszélgetés-sorozatának. Az október 17-én a MU Színházban látható Apropó 2.0 című előadást követően Szabó Réka Fahidi Évával beszélget. A két előadásból álló este első darabja, Szabó Réka, a Tünet Együttes művészeti vezetőjének szólója, Ez mind én leszek egykor címmel, a második pedig a Nem emlékszem, hogy így neveltek volna című előadás, amely Ardai Petra workshopja alapján készült 2013-ban.

meszaros csaba tunet 55

Fotó: Mészáros Csaba

 


Az est első előadásában egyszerre van jelen a kislány, a középkorú nő és az öregasszony. Az előadó keresi a választ, hogy ki tudsz e jönni a toronyból, amelybe 44 éves korodra zártad magad? Így az előadásokat követő beszélgetés középpontjában a test megöregedése, a midlife, a szerelem és az életelixír megtalálása áll. Fahidi Éva válaszol a kérdésre, hogy ki tudott e jönni abból a toronyból, s ha igen hogyan tette.


Fahidi Éva, A Dolgok Lelke című memoár szerzője a holokauszt témájú fórumok közkedvelt előadója, aki Angela Merkel mellett mondott beszédet Berlinben a haláltáborok felszabadításának 70 évfordulóján és, és aki 90 évesen a héten táncolt először színpadon a Sóvirág című előadásban a Vígszínház Házi Színpadán.

 

"Egy borzasztó nagy elvárás nyomasztó súlyát érzem magamon, egészen biztos vagyok benne, hogy sokkal többet várnak el tőlem, mint amennyi bennem van. Talán azt hiszik az emberek, hogy ha én most kiállok táncolni, akkor nagy balerinaprodukciókra leszek képes. Bár igyekszem magamból kihozni a maximumot, ebben a vonatkozásban azért csalódás érheti a nézőket. Mindennek ellenére hiszem, hogy a mozdulatok eszközével is sikerül majd az emberekhez közel hoznom és érthetővé tennem a magyar holokausztot. Ez lenne a célom" - mesélte Fahidi Éva a vs.hu interjújában.

 

Sovirag 038

Fotó: Mészáros Csaba

 


Apropó 2.0
Ez mind én leszek egykor / Nem emlékszem, hogy így neveltek volna

Alkotó-előadók: Szabó Réka, Cuhorka Emese, Gőz István, Szász Dániel

 

Fény és tér: Szirtes Attila

Jelmez: Szűcs Edit
Smink: Károlyi Balázs
Maszk: Haraszti Janka
Interaktív technológia: Karcis Gábor, Korai Zsolt, Papp Gábor
Külön köszönet: Földesi Bence, Furulyás Dóra


Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Trafó Kortárs Művészetek Háza, MU Színház, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, SÍN Kulturális Központ

 

 

süti beállítások módosítása