Jó borok és szép nóták - Borban él az élet Kecskeméten

A világhírű kecskeméti szőlész-borász, Mathiász János életét ismerhetik meg a nézők a Borban él az élet című zenés gálaműsorban. A produkció bérleten kívüli előadásként lesz látható október 17-étől.

A történet Kecskeméten játszódik a századfordulón. Mathiász János a pusztító vész, a filoxéra megállításán dolgozik.

 

"Mathiász János munkásságát itthon és külföldön is elismerik" – mondta Cseke Péter, az előadás rendezője. Kiemelte, hogy Mathiász több mint 3700 szőlőfajtát nemesített.

 

"Uralkodók és vezető politikusok próbálták magukhoz csábítani a zseniális kutatót. Tudományos eredményei a magyar nemzet dicsőségére szolgáltak. Ezért is gondoltam, hogy kijárna már Mathiász Jánosnak egy saját műsor, amellyel méltó emléket állíthatunk a korszaknak, a vidéknek, és nem utolsósorban magának az embernek" - tette hozzá Cseke Péter.

 

borkecs

A fotó az olvasópróbán készült


A produkcióban olyan bordalok hangzanak el, melyeket – a jó borokhoz hasonlóan - ismernek a világon mindenhol. Az előadásban hallható többek között a Csak egy cseppet ittam..., a Délibábos Hortobágyon..., az Egy kis itóka, ha bennem van..., az Úgy szeretek részeg lenni..., és más ismert operett-sláger társaságában nemzetünk egyik leghíresebb operarészlete, a Bánk bán Bordala is. 

 

A hírös város hírös lakója, Mathiász János életművét a világ számos pontján ismerik, a nevével fémjelzett szőlőfajták, borok minden földrészen sikeresek. Kiemelkedő munkásságát sok helyen a magyarsággal azonosítják; a fajták, amelyek nemesítői munkásságának mérföldkövei, a mai napig zömmel fellelhetők a világban, így a világ-tudás részei is egyben.

 

Mathiász Jánost Egyházi Géza alakítja. Színpadra lép továbbá Károly Katalin, Hajdú Melinda, Dobó Enikő, Aradi Imre, Ferencz Bálint, Kiss Zoltán, Váry Károly, Puskás Gyula, valamint a Kecskemét City Balett táncosai.

A jelmeztervező Gyarmati Dóra, a zenei vezető Károly Katalin. A koreográfiát Barta Dóra készítette.

 

Forrás: Kecskeméti Katona József Színház

 

süti beállítások módosítása