Hallgatlak! - Interaktív doku-fikció a Trafóban

'Kiteregeti a társadalom szennyesét' Boross Martin, Ardai Petra és Julia Jakubowska: az utca emberének személyes és közéleti problémái vetődnek fel We Hear You – Hallgatlak című produkciójukban.

 

A Trafó ajánlója:

 

Az előadás köztéri akcióval zárul. A holland, lengyel és magyar alkotó a Sziget Fesztiválon kezdte az anyaggyűjtést: panasztaxijukba ülve bárki elmondhatta, mi zavarja a világban. Kínai bűfék minősége, rasszizmus, menekültkérdés, vagy a rossz közizlés öltözködés terén is felkerülhet a megoldandó kérdések listájára. A tapasztalatok összegzése a Trafóban tartandó bemutatón valósul meg.

Interaktív doku-fikció előadás, kortárs mesejáték és interjúszínház – így lehet leginkább definiálni a We Hear You produkciót, amelyben a nézők legalább annyira szóhoz juthatnak, mint az alkotók. A bemutatót megelőző anyaggyűjtésnek két fesztiválállomása is volt (egy a Szigeten, egy a Placccon), de a történetek és problémák gyűjtése és boncolása nem ér(t) itt véget, hiszen minden előadásban új, civil résztvevők szerepelnek, akik folyamatosan élővé és aktuálissá teszik a produkciót.

 

 hear2

 

A Szigeten és a Placccon egy riksába ülhettek be az arra vállalkozók, ahol a holland Space társulatból is ismert Ardai Petra kérdezte őket egy tablet segítségével arról, mi zavarja őket a világban. A felvételek egy része bekerül az interaktív közösségi eseményként definiálható színpadi produkcióba.


A nézők és az előadók együtt próbálnak megoldást találni olyan problémákra, amelyek mindannyiunkat zavarnak, tenni ellenük azonban mégis elfelejtünk. Például arra, kíváncsiak vagyunk-e másokra, hogyan emeljük fel a hangunkat? Nemcsak azzal foglalkoznak, min kellene változtatni, hanem azzal is, milyen lehetőségek vannak rá.


„A projekt lényege a felénk divatos elhallgatás helyett a másik végighallgatása: érdekes tanulság, hogy a random riksautasok – akik között tanár, hivatásos katona, pálinkaszakértő, de még luxusprosti is akad – többsége komolyan veszi a lehetőséget, és valóban elgondolkodik azon, mit kellene tennie. Azaz tennünk” - írta Jászay Tamás krikus a Revizoron.

 

 

A trafós bemutatón feltehetőleg még inkább kidomborodik az, hogyan képes megsokszorozni egy színházi esemény a közösség erejét – és legalább egy kicsit változtatni a világon.


Nemcsak panaszok, sikersztorik is felbukkanhatnak majd az előadásban: olyan valós történetek, amelyek a közösség erejéről tanúskodnak. Például a magát lovak elé vető női aktivista (Emily Davidson), aki változásokat hozott a feminizmus elfogadásáért, vagy a lengyelországi „vidd a tévédet sétálni” mozgalom, ami a propagandisztikus híradó ellen irányult a nyolcvanas években.


Nemcsak valós esetek, de mindenki által ismert kulturális történetmorzsák is fontos részei az előadásnak. A kerettörténetet Óz klasszikus meséje adja, amelyet a produkció összemontíroz 2015 jeles polgárainak személyes történeteivel – és azzal folytatja, mi hogyan találhatjuk meg magunkban a megoldást úgy, mint a Madárijesztő az eszét. A kérdés csak az, rá merünk-e lépni a sárgaköves útra?


A nemzetközi produkció a magyar merítésen túl feldolgoz olyan kérdéseket is, amelyek az egész világot érintik. A három alkotó mind más ország gondolati hátterével közelít a panasz témájához: Boross Martin Magyarországon él és alkot, Julia Jakubowska lengyel színésznő, aki hazánkban dolgozik, Ardai Petra pedig Hollandiában élő magyar művész.

 

 hear

 

 

STEREO Akt:

WE HEAR YOU – HALLGATLAK!

 

alkotó-előadók: ARDAI Petra, BOROSS Martin, Julia JAKUBOWSKA
zene-hang: BARTHA Márk
látvány: OLÁH Tímea, MOCSÁR Zsófia
látvány közreműködők: FILCSIK László, KALMÁR Bence, TÓTH Márton Emil
videós munkatárs, dokumentáció: BARTHA Máté
produkciós munkatárs: VARGA Brigitta
kommunikációs munkatárs: FODOR Krisztina
producer: RÁCZ Anikó
koncepció, ötlet: ARDAI Petra, BOROSS Martin
rendező: BOROSS Martin

 

2015. 10. 23-24. 20.00 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza

 

süti beállítások módosítása