“A zene és a hangulat inspirált” – Bakó Gábor a Grease-ről

Vastag Csaba és Görgényi Fruzsina főszereplésével október 16-tól ismét magyar színpadon látható a Grease. A premier apropóján a koreográfussal, Bakó Gáborral beszélgettünk.

Az '50-es évek amerikai mindennapjait az akkori középiskolások szemével bemutató, rock and roll slágerekkel teli darabban mások mellett Vastag Csaba, Kiss Ramóna, Hujber Ferenc és Mózes Anita szerepel.

 

A budapesti bemutató után, a következő hónapokban több városban is látható lesz az előadás.

 

Bár a musical már 1971-ben debütált Chicago-ban és később természetesen New Yorkban is, a Grease sikertörténetének fordulópontja 1978 volt, amikor bemutatták a filmes adaptációt John Travolta (Danny Zuko) és Olivia Newton-John (Sandy) főszereplésével.

 

gr02


A film azonnal világsiker lett, népszerűségét pedig tovább növelte egészen 2013-ig: ekkor a legmagasabb nézőszámú musical lett az Egyesült Államokban. 20 évvel az utolsó magyar Grease-előadás után pedig ismét Szurdi Miklós rendezte a darabot; ezúttal a musical szövegét Varró Dániel írta, a Bánfalvy Stúdió mutatja be, a zenei részét Döme Zsolt irányítja.

 

A koreográfiát Bakó Gábor jegyzi, aki július óta próbál a főszereplőkkel és a táncosokkal. Úgy véli nehéz és embert próbáló munkán vannak túl.

 

"Új koncepció, egy friss, ausztrál turné előadás alapján készült a mű, melyben nem csak koreográfusként, hanem táncpedagógusként is részt veszek. A tánckarral könnyű dolgom volt, gyönyörűen dolgoznak. Nyilván nem mindenki képzett táncosként érkezett, ezért olykor nem csak a mozdulatokat mutatom meg, hanem a táncban használt kifejezéseket is megtanítom, lépésről lépésre magyarázom el, hova, miként forduljanak, mozduljanak" – avatott be Bakó Gábor.

 

gr03

 

Hozzátette, amikor elkezdte fejben összeállítani a koreográfiát elsősorban a zene, a hangulat inspirálta. "Engem minden munkámban ez fog meg. A Grease esetében még a fiatalság, a kamaszok libidója érdekelt, hogy mit éreznek, hogy élnek, viselkednek. Miközben a musical habkönnyű történetét jól ismerjük, azzal is tisztában vagyunk, hogy a megírt élethelyzeteken is mindannyian átestünk. A férfi-női lélek lecsupaszítása a Grease: ahogy a vagány fiúk sztoriznak a csajozásról, pontosan a női főszereplő által elmesélt romantikus történettel szemben áll, miközben tudjuk, mindkét főhős ugyanarra vágyik: a szerelemre és persze egymásra. Ezért is gondolom úgy, hogy soha nem megy ki a divatból, 5-10 évente színpadra alkalmazható."

 

grea03

 

Bakó Gábor szerint a Grease tehát mindig aktuális lesz. "A musical nem öregszik. Miközben a 80-as évek előtt született nézők nosztaligáznak az előadás közben, a fiatalabbak ugyanúgy szeretni fogják. A rengeteg tánccal, slágerekkel teli zenéjével generációkon ível át. A film magyarországi bemutatója anno igazi ajándék volt. Szerettem amit látok és hallok. De ne felejtsük el, hogy a szocializmusban ez a típusú zenés, vidám film kuriózumnak számított, mi akkor úgy éreztük, hogy a musicallel együtt "kirepülhetünk" egy kicsit nyugatra, ugyanakkor szívfacsaró volt látni, hogy így is lehet élni. Találó hasonlat, hogy míg Amerikában mindenki Coca-Colát ivott, mi itthon csak az üres dobozait gyűjthettük.. Nekem a Grease a szabadságvágyat hozta el, a mai fiataloknak az üzenete az önfeledt öröm lehet" – fogalmazott a koreográfus.

 

grea07

 

A Grease történetét Jim Jacobs szövegkönyve inspirálta, amely William Taft High gimnáziumban töltött személyes tapasztalatain alapult. A produkciót eredetileg 1971-ben mutatták be Chicago-ban, a Kingston Mines Theater-ben, majd eljutott New York városába is. Az első változatot Guy Barille rendezte. Az új verziót már Tom Moore vitte színre 1972-ben az Off-Broadway-en, majd onnan átkerült a Broadway-re. 3.388 előadást élt meg 8 év alatt. A musicalből két későbbi Broadway előadás, három londoni és számos professzionális és/vagy amatőr változat született világszerte. Budapest után Pécs, Szombathely, Győr, Veszprém, Miskolc, Debrecen és Szeged, valamint decembertől a Pesti Magyar Színház közönsége is átélheti az '50-es évek party hangulatát, hiszen a Grease dübörög tovább, így az év végéig több mint 20 ezer ember láthatja a mozgalmas zenés darabot.

 

Vass Kata / Színház.hu

 

süti beállítások módosítása