Best of Musical Aréna - Sopronban az Operettszínház

10 éves a soproni Novomatic Aréna. A születésnapot nagyszabású gálaesttel ünneplik október 23-án, melyet Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház művészeti vezetőjének irányítása mellett állítanak színpadra. A „Best of Musical Aréna" című rendezvényen a Nagymező utcai teátrum sztárjai lépnek fel.

 

A délutáni és esti produkcióban részleteket láthat a közönség az elmúlt tíz év legemlékezetesebb előadásaiból. A műsor házigazdája Janza Kata és Feke Pál.

 

 „2005-ben társaságunk megkapta a város sportcsarnokát üzemeltetési célra" – mesélte Török Zoltán, a létesítmény igazgatója. „Úgy gondoltuk, hogy itt nem csak sportrendezvényeknek, hanem kulturális eseményeknek is helyet kellene biztosítani. Az elgondolás bevált, a koncertek mellett rövid időn belül megjelentek a zenésszínházi estek, melyeknek mára komoly törzsközönsége alakult ki, akik igénylik a rendszeres játszást. Ennek köszönhetően évi 3-4 alkalommal ad helyet az Aréna színházi produkciónak. Már a létesítmény rekonstrukciója (a nézőtér és a takarások kialakítása, a különböző színháztechnikai elemek beszerzése) során arra törekedtünk, hogy minél inkább színházi vagy legalábbis ahhoz hasonlatos közeget tudjunk teremteni. De ahhoz, hogy olyanná tudjon alakuljon a tér, mint amilyenné ma képes válni, hosszú évek tapasztalatára volt szükség és arra, hogy folyamatosan javítsunk és korszerűsítsünk rajta. Azt hiszem, aki most eljön hozzánk és megnéz itt egy színházi eseményt, nem biztos, hogy azonnal felismeri, hogy ez valójában egy sportcsarnok" – mondta Török Zoltán.

 

 arena01


Hasonlóan vélekedik Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház művészeti vezetője is, aki társulatával évek óta rendszeres vendég Sopronban. „Ez az Aréna valóban olyan, mint egy színházi tér. Mire felkerül a színpad, a nézőtér, nem érezzük magunkat sportcsarnokban. És bár ma valamennyien egy kicsit a barokk kőszínházat tartjuk a színháznak, nem szabad elfeledkezni arról, hogy ez a fajta elrendezés, ahol három oldalról, emelt nézőtéren körbeülünk egy teret, az antik görög és római amfiteátrumok sajátja volt. A zenés színháznak ez kifejezetten jót tesz, mert nagyon izgalmas látványvilágot lehet létrehozni, akusztikailag pedig jól szól."


A Budapesti Operettszínház 2009-ben lépett fel először az Arénában a Rómeó és Júliával. Azóta a fővárosi zenés színház szinte teljes repertoárját elhozta már Sopronba. Ők voltak azok a stratégiai partnerek, akikkel 2011-ben már önálló szabadtéri produkcióra is mertek vállalkozni Török Zoltánék. Ez volt a Miss Saigon, amit 14 ezer néző látott. Ezt követte két évvel később az Elfújta a szél.

 arena03


Dolhai Attila alakította Rómeót azon az emlékezetes 2009-es előadáson, de mint mesélte, első találkozása a soproni közönséggel nem színházi eseményhez kötődött. „Elhívtak bennünket egy kosárlabda meccsre az Arénába, hogy a szünetben az előadást reklámozva, énekeljük el a Szívből szeretni duettet. Ahogy lefújták a mérkőzés első felét, a második negyedet, mi leballagtunk a küzdőtérre, a nézők pedig kiballagtak a büfébe. Persze jó néhányan azért a dal közben visszaszivárogtak. Arra gondoltunk, ennek aztán nem sok marketing értéke volt. Majd miután végigtomboltuk a meccs második felét, ami egyébként óriási élmény volt, és a mérkőzés végén kifelé mentünk, a drukkerek utánunk szóltak: „Jövünk az előadásra is!". Így kapcsolódik sport és művészet" - mondta mosolyogva a művész. Dolhai Attilára egyébként olyan erősen hatott a mérkőzésen uralkodó őrületes hangulat, hogy írt róla egy kosárlabdás dalt, amit azóta rendszeresen játszanak egy-egy meccs előtt a soproni Arénában.


Feke Pál is rendszeres vendég Sopronban. Az elmúlt tíz év majd minden sikerében ott lehetett főszereplőként és több jelentős nagykoncertet is tartott. „Minden emlékem, ami odaköt, emlékezetes. Szép ajándéka az életnek, hogy miközben szerepelhettem az ott bemutatott szinte valamennyi produkcióban, Zolival személyes jó barátok is lettünk."

 

„Ha szabad ilyet mondani – vette át a szót Török Zoltán Pali a mi ikonikus figuránk. Ő az a művész, aki érzelmileg is nagyon sokat adott nekünk. Így aztán szinte természetes volt, hogy a jubileumi est egyik házigazdája is ő legyen."

 

arena02


A gála az elmúlt tíz év produkcióiból válogat. Felcsendülnek többek között a Rómeó és Júlia, a Rebecca, a Hair, az Elfújta a szél, az Oltári srácok, az Abigél, az Elisabeth, A Szépség és a Szörnyeteg, a Miss Saigon legnagyobb slágerei. Feke Pál amellett, hogy Janza Katával közösen a rendezvény műsorvezetői, természetesen énekelni is fog. Mégpedig két igencsak emlékezetes szerepéből, a Jézus Krisztus Szupersztárból illetve az István a királyból ad elő egy-egy dalt. „Látványos és elegáns ünnepi alkalom lesz ez az este. Bár lesz benne egy pici múltidézés, mégis egy ízig-vérig pörgős, lendületes mai musical show-t láthatnak majd a nézők" – avatott be a művész.


Dolhai Attila valamivel több mint egy éve műfajt váltott és a musicalt az operettre cserélte. Ezen a rendhagyó esten azonban kivételt tesz a közönség és az Aréna kedvéért. „Természetesen musicalt fogok énekelni. Többek közt a West Side Storyból hallhatnak majd részleteket" – mesélte sokat sejtetően.


Az ünnepi gála rendezője KERO, aki látványos, kivételes estét ígér. A Budapesti Operettszínház legkiválóbb szólistái lépnek fel, nagyzenekari kísérettel és a musical együttes is teljes létszámmal felsorakozik. „Mi nagyon komolyan vesszük ezeket a vendégszerepléseket. Egy egészen különleges, LED falos kivetítő rendszerrel fogunk dolgozni, hogy a látványt külön hangsúlyozzuk. Azt hiszem, büszkék lehetünk majd erre az estére. Amely bár tíz év, mégis csak egy állomás a sorban, hiszen idén, jövőre és reményeink még sok éven át folytatjuk ezt a sorozatot."

 

Legközelebb Lévay Szilveszter Mozartja lesz épp műsoron, ezért ebből a műből is hallhatóak lesznek a gálán a legismertebb dallamok. Miután az eseményre az október 23-i nemzeti ünnepen kerül sor, a rendező arra is gondolt, hogy a forradalom emlékére is szólaljon meg egy szám. Kocsák Tibor és Miklós Tibor Az utazás című musicaljéből adják elő a nyitószámot, ami a Szózat alapján íródott.

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

 

süti beállítások módosítása