Egérfogó robotok diktálják az ütemet - Antony Hamilton a Trafóban

Antony Hamilton ausztrál koreográfus két duettel lép fel a Trafó Kortárs Művészetek Házában október 29-30-án. A Black Project 1-ben szinte teljes sötétben táncolnak, miközben fluoreszkáló ezüstfestékkel graffitiznek, a Meeting pedig egy koreografikus hanginstalláció, amelyben 64 egérfogó robot alakítja a teret és a mozgás ütemét.

 

A Trafó ajánlója:

 

Négy éve próbálja meghívni a Trafó Antony Hamilton ausztrál koreográfust, most végre sikerült. A Chunky Move társulatból is ismert táncos most két saját darabbal, duettekkel lép fel. A Black Project 1 igazi urbánus darab: a sejtelmes sötétség, fluoreszkáló ezüstfestékkel rajzolt nagyvárosi barlangrajzok és Mika Vainio minimál-technója adja az alapot. Ezzel szemben a MEETING-ben 64 egérfogó robot diktálja az ütemet a szaggatott mozgású táncosoknak.

 

Antony Hamilton az egyik legjelentősebb ausztrál koreográfus. Hipnotikus látvánnyal és vakmerő koreográfiával dolgozik. Az érzékeket és intellektust egyaránt megmozgató előadásaival beutazta már a világot Melbourne-től Lyonon át Berlinig. Két duettel mutatkozik be Budapestnek, és mindkettőben szerepel is.

 

black 

 

A Black Project 1-ben szinte teljes sötétség honol: a két táncos fekete térben, feketére festve végez apró, repetitív mozgásokat, miközben lüktet a Mika Vainio-féle minimál-technó. Tökéletesen letisztult látvány és sűrű hangkörnyezet várja a nézőket. A táncosok fluoreszkáló ezüstfestékkel graffitiznek, 3D rajzokat festenek maguk köré és a testükre, az előadás alatt pedig szép lassan összeomlik az univerzum. De a produkció nem csak a közönség megbabonázásra hajt: az esztétikai gyönyörszerzés mellett el is gondolkodtat.

 

A két táncos furcsa hibrid: se nem gép, se nem ember, valahol a kettő között állnak. De az underground test-kutatás ennél sokkal mélyenszántóbb gondolatokat is felvet: a gravitáció által meghatározott test és a föld elemi vonzása közötti kapcsolatot vizsgálja. Megszállja a teret és az időt a test, a hang és a tárgyak szimbiózisa, szétrobbantva minden eddigi elképzelésünket az univerzumról. Káoszkutatás videóval, képzőművészettel, graffitivel és zuhogó esővel… A produkció elnyerte az Ausztráliában nagynevű Helpmann-díjat.

 

 

A MEETING olyan koreografikus hanginstalláció, amelyben apró metronómhatású hangszerek – kis ’egérfogók’ – alakítják a teret és diktálják a mozgás ütemét. Az előadásban a két táncos egy 64 kis robotból kirakott körben áll, amelyben kérlelhetetlen mozgásfolyam bontakozik ki. Minden mozdulatot meditatív lüktetéssel visznek véghez. Ahogy eközben elmozdulnak az ütőhangszerek, úgy formálódik az előadók körül a tér. Ebben a darabban Hamilton kényszeres mozgásokkal teli koreográfiája párosul alkotótársa, Alisdair Macindoe megszállott hangszerkészítési igényével. Macindoe nemcsak táncos és hangszerkészítő, de zenész is; mind előadói, mind zenei területen kitűntették már a rangos Green Room-díjjal.

 

Hamilton és Macindoe táncosként kezdtek a Chunky Move-nál és a Lucy Guerin Inc-nél. A Chunky Move kétszer járt a Trafóban (2002-ben és 2012-ben), és már akkor felvillanyozták úgy a szakmát, mint a közönséget videotechnikával dolgozó különös produkcióikkal. Kiválva a társulatból Hamilton azóta saját koreográfiáiban bontakoztatja ki kreativitását, kiegészülve Macindoe hangszertervezői és zenei kreativitásával.

 

Stroboszkóp használata miatt az előadás megtekintését terhes anyáknak, epilepsziásoknak, valamint pace-makerrel rendelkezőknek nem javasolják.

 

meet

 

Antony Hamilton Projects (AUS):

Black Project 1 / MEETING


2015. október 29-30. 20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

A 200% tánc sorozatban

 

 

süti beállítások módosítása