"Sok plüssnyúl kell nekünk!" - Villáminterjú Bata Évával és Vinnai Andrással

"Nekünk nincsenek problémáink. Inkább a darab problémáit emeljük át a civil életünkbe" - mondta Vinnai András az október 29-ei A szerelem zsoldosai bemutatója kapcsán.

Ajánló a darab elé:

 

Műsorunkkal azon férfiak és nők emléke előtt tisztelgünk, akik megjárták a párkapcsolat legmagasabb csúcsait és legmélyebb bugyrait. Akik kezdetben társra vágytak, hogy ne kínozza őket a magány, végül pedig magányra vágytak, hogy ne kínozza őket a társ.

 

"A rossz párkapcsolat olyan, mint egy nem működő hasonlat... Vagy... mint egy pizza. Kerülhet rá akármilyen különlegesség: articsóka, polip, rukkola, attól még lapos marad. Tartalmas párkapcsolatról akkor beszélünk, amikor a pizza gömb alakú."

Vinnai András

"Vagy mint egy hintaló, ami elöl is, hátul is ki van ékelve."

Bata Éva

 

Csinálják: Bata Éva, Vinnai András

Látvány: Kálmán Eszter

Asszisztens: Totobé Anita

 

IMG 1608

 

 

Villáminterjú:

 

Október 29-én mutatjátok be A szerelem zsoldosai című előadást a Jurányiban. Mit kell tudni a szerzőről, Vinnai Andrásnéról? 

 

Vinnai András: Vinnai Andrásné az én édesanyám, ő írta a darabot, én pedig megtaláltam a fiókjában. A felelősség teljes mértékben rá hárul.

 

Egyetértetek vele és azzal, amiket állít a darabban?

 

András: Éva csúnyán összeveszett vele néhányszor, de azóta sikerült meggyőzni, hogy anyámnak van igaza.

 

Miért pont a szerelem?

 

Bata Éva: Ez egy kifogyhatatlan téma, amit évezredeken, évmilliókon át lehetne boncolgatni. A szerelem mindig ugyanaz, mégis mindig más.

 

IMG 1725

 

Hogyan lehet a szerelemről közhelyek nélkül beszélni?

 

Éva: Ez egy kifogyhatatlan téma, amit évezredeken, évmilliókon át lehetne boncolgatni. A szerelem mindig ugyanaz, mégis mindig más.

 

András: Úgy reklámozzuk az előadást, hogy ez az első zenés darab, ami a szerelem témájával foglalkozik.

 

Éva: Érthetetlen, hogy eddig miért nem írt erről senki darabot. Itt volt az ideje, hogy Andris anyukája megírja.

 

Szerelmet keresőkről vagy párokról fog szólni a darab?

 

Éva: Az előadás a párkapcsolat minden egyes fázisát – a magányt, a keresést, az egymásra találást, az együttélést – bemutatja majd.

 

András: Lesznek benne férfiak és nők, akik magányosak, akik próbálkoznak, akik összejönnek, akik mindenféle dolgot csinálnak, akiknek aztán bajuk lesz egymással és még énekelnek is róla.

 

András, téged ismerve, nem hiszem, hogy reális helyzeteket fogunk majd látni.

 

András: Lesz benne ez is, az is. 

 

Éva: Mindennapi helyzeteket fogunk látni, csak másképp lesznek megfogalmazva, vagy épp olyan dolgokat fognak feszegetni, amikről általában nem beszélünk a színházban, amiket az ember próbál rejtegetni, miközben mindenki nagyon jól tudja a másikról, hogy nyilván ez vele is megtörtént már.

 

 IMG 1705

 

Az életben egy párt alkottok: a próbafolyamat során mennyire szövődnek bele a darabba a napi problémák, kérdések?

 

András: Nekünk nincsenek problémáink. Inkább a darab problémáit emeljük át a civil életünkbe.

 

Ketten rendezitek és játsszátok a darabot, nem hiányzik egy külső szem?

 

Éva: Tervezzük, hogy felvesszük és visszanézzük majd magunkat, mert azzal is meg van nehezítve a dolgunk, hogy egy olyan formát választottunk, amit muszáj kívülről is látnunk, hogy működik-e.

 

András: Képkivágásban fogunk egy csomó jelenetet játszani. Olyan lesz, mintha egy tévéképernyőt, mozivásznat, vagy bábszínházat néznénk.

 

András, van egy olyan érzésem, hogy valójában te rock koncertet szeretnél már végre csinálni.

 

András: Valóban jó lenne már egy olyan előadás, amiben nem kell jeleneteket végigszenvedni, amiben csak zene lenne. Persze A szerelem zsoldosai jeleneteit nem fogják végigszenvedni a nézők, nagyon is jól fogják magukat érezni, nevetni fognak, sírni, egyesek pedig azt mondják majd: ez undorító! 

 

IMG 1648

 

Milyen típusú lesz a zene?

 

Éva: A zene mindig egy adott jelenet stílusához igazodik majd. Lesz techno, musical, rock, jazz…

 

András: …és ’70-es évekbeli hápogós gitáros pornózene. Jut eszembe, ezúton szeretnénk egy felhívást közzétenni: ha van bárkinek elfekvőben lévő – bármilyen színű és méretű – plüssnyula, arra kérjük, bármire is használta eddig, adja nekünk. Figyelem, Plüssnyulak: sok plüssnyúl kell nekünk!

A plüssnyulakat a Jurányiban, a FÜGE Irodában várjuk!

 

Szerző: Antal Klaudia

 

 

süti beállítások módosítása