Ismét műsoron a SAKK a Magyar Színházban

Október 24-én és 25-én ismét látható a SAKK című musical a Pesti Magyar Színházban. Az ünnepi hétvégén a darab aktualitásáról sem feledkezhetünk meg, a főszereplő Florance magyar édesapját ’56-ban a szovjetek tüntették el.

Az amerikai sakkozónak, Frederick Trumpernek magyar születésű szekundánsa, Florence Vassy a szeretője. Florence édesapját az oroszok hurcolták el az 1956-os budapesti forradalom idején. Florence magyar származása és az ötvenhatos forradalom rémképei többször visszatérnek a darabban...

 

Október 24-től, az előadások idején már kapható lesz az előadás teljes egészét tartalmazó "SAKK (CHESS) musical Budapest Live 2015" című dupla CD, amely már most előjegyezhető a produkció Facebook oldalán.

 

CHESS CD front

 

Egy legendás musicalről:

 

A világ a Mamma Mia! című zenés darab kapcsán is élteti az ABBA két zenei kulcsfiguráját, de a musical hagyományait előnyben részesítők a 25 éve született SAKK-ért (CHESS) hálásak Benny Anderssonnak és Björn Ulvaeusnak.
A lovaggá ütött, Grammy-díjas szövegíró, Tim Rice egy 1979-es amerikai–szovjet sakk világbajnokságot álmodott meg, ahol a táblás játék mögött hatalmi versengés és érzelmi viharok dúlnak.

 

 

A történetről:

 

Az öntelt jenki figyelmen kívül hagyja szaktanácsadónője intelmét, ám a kettejük sikeres (munka) kapcsolatának megingását a vörös színekben induló sportoló támogatója igyekszik országa és versenyzője javára fordítani. A helyzet nem könnyű: Florance zsigerből utálja az oroszul társalgókat, lévén magyar édesapját '56-ban a szovjetek tüntették el, Anatolij pedig nem csak házasember, de két kisgyermek édesapja is.

 

A nagy csata – pályán kívül és belül egyaránt – mindkét fél számára tanulsággal szolgál, nem véletlen, hogy az egy évvel későbbi thaiföldi megmérettetésen is jelen vannak. Igaz, csak egyikük játszik a sarló és kalapács birodalmának sakkgépe ellen, de a manipulációk és a háttérben meghúzódó ajánlatok, zsarolások és egyezségek még durvábbak, mint korábban...
Szenvedély, megszállottság, érzelmek, érdekek, sérelmek, kis és nagy csatározások keverednek a különös végkifejletig, miközben szól a zene.

 

A zene, melynek egyik legismertebb tétele a One Night In Bangkok számos feldolgozást megért már, pedig nem ez az egyetlen telitalálatos dallam, mely a musical szabályai szerint többször is felcsendül a mű során. Nagy sláger a The Arbiter, a The Story Of Chess és a Nobody's Side, keletiesen energikus a The Soviet Machine és stílusosan emelkedett hangvételű az Anthem. Lírai dalokból a két női főszereplő egy-egy szólódala, a Heaven Help My Heart és a Someone Else's Story emlékezetesek, a legnagyobb bravúr mégis a Quartet (A Model Of Decorum and Tranquility). Utóbbiban ugyanis négyen négyfélét énekelnek – teljes összhangban!

 

sakk02

 

A SAKK főszereplői: Egyházi Géza, Sári Éva, Szemenyei János, Molnár Erik, Kecskés Tímea, Kiss Ernő Zsolt, Pavletits Béla, Jenei Gábor, Sándor Dávid. A musicalt Cornelius Baltus rendezte, a koreográfus Karen Bruce. A látványterveket Kentaur jegyzi, a darab producere Simon Edit.

 

süti beállítások módosítása