Két díjat vehet át a hétvégén Csukás István

Pénteken veszi át a Magyar Írószövetség örökös tagsági címét Csukás István Kossuth- és Prima Primissima díjas író, költő, majd szombaton a Játékszínben átadják neki a Szép Ernő-jutalmat.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a kitüntetéssel olyan jelentős életművel rendelkező alkotókat ismernek el, akik mindvégig hűségesek maradtak a testülethez. Az örökös tagság kizárólag eszmei értékkel bír, pénzjutalom nem jár hozzá.


Csukás István nem csupán meseíróként alkotott maradandót és halhatatlant, de költőként is igen jelentős életművet tudhat magáénak, sajnos utóbbit azonban sokkal kevesebben ismerik - hangsúlyozta Szentmártoni János.

 

Csukas

Fotó: Székelyhidi Balázs/Magyar Nemzet


A örökös tagsági címet januárban ítélték oda Csukás Istvánnak, aki azonban betegség miatt nem tudott jelen lenni a Magyar kultúra napján megrendezett ünnepségen, ahol részesült az elismerésben Szakolczay Lajos irodalomtörténész és Tőzsér Árpád felvidéki magyar költő is, valamint posztumusz örökös tagsággal tüntették ki Fodor András költőt. Pénteken a címet igazoló oklevelet a Magyar Írószövetség október 23-i ünnepi rendezvényén adják át Csukás Istvánnak.


A Süsü és Pom Pom mesefigurák megteremtője az MTI-nek elmondta: az elismerést egy nagyon szép gesztusnak tartja a szakma és a Magyar Írószövetség részéről, amelynek fiatal kora óta tagja. Mint fogalmazott, nagyon hálás Kormos Istvánnak, amiért annak idején rábeszélte, hogy a költészet művelése mellett foglalkozzon gyermekirodalommal is.


"Egy szép metaforával kifejezve két szárnyam nőtt, mindkettővel repülök és mindkettőt azonos színvonalúnak tartom" - fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy Petőfi Sándortól Pilinszky Jánosig szinte minden nagy magyar költő írt a gyerekeknek is, ezért nagy örömnek tartja, hogy része lehet a hihetetlenül gazdag magyar gyermekirodalomnak.


"Élvezem a népszerűséget és a felém áradó szeretetet" - fogalmazott Csukás István, aki jelenleg egy önéletrajzi ihletésű prózaköteten dolgozik, valamint számos meseötlete van és szeretne a jövőben újabb színdarabot írni.


Csukás István október 24-én, szombaton veszi át a budapesti Játékszínben az idei Szép Ernő-jutalmak egyikét, amelyet a fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért ítéltek meg számára. Az ünnepség előtt látható lesz Gombóc Artúr, a nagy utazó című darab, majd Csukás Istvánt többek között Novák János, a Kolibri Színház igazgatója és Radnóti Zsuzsa dramaturg, a Szép Ernő kuratórium elnöke fogja köszönteni.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása