Otthonra leltek a táncosok - Balett-terem avatás Sopronban

Átadták azt a próbatermet, amely a Sopron Balett új otthona lesz a GYIK Rendezvényházban. Az önkormányzat által finanszírozott beruházás összértéke eléri a 14 millió forintot.

A rendezvényházban kialakított 120 négyzetméteres tükrös teremben olyan speciális, minden igényt kielégítő balettpadlót fektettek le, amelyet a táncművészeti főiskolán is használnak. Mindemellett kényelmes öltözőket és egy irodát is birtokba vehettek a Sopron Balett tagjai, akik A szép Cerceruska című sikerelőadásukból mutattak be néhány részletet az átadó ünnepélyen. A produkció közönségdíjat nyert a győri XI. Magyar Táncfesztivál keretében megrendezett Gyermek Táncfesztiválon a nyáron.

 

sopron balett proba


"Azért indulok el mindig egy nagy útra, hogy bennem is elinduljon valami" - idézte Cholnoky Jenő, író, földrajztudós, tanár gondolatait Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, aki örömét fejezte ki, hogy ebben partnerként olyan pártoló útitársat kaptak, mint a soproni önkormányzat. Ennek köszönhetően három év alatt a színház tánctagozata önálló együttesként dolgozik, s most pedig otthonra lelhetett.


Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője köszöntőjében arról beszélt, hogy nem csak együttesként, hanem igazi alkotóközösségként működnek a jövőben is. Az új hely szelleme, pedig segíthet nekik, hogy továbbra is értéket teremtsenek igazi műhelymunka keretében.


Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármester hangsúlyozta: a színház keretében működő tánctagozat önálló produkció, az előadásokban nyújtott színvonalas teljesítményük mind azt mutatták az önkormányzatnak, hogy segítsenek méltó helyet biztosítani azoknak a művészi törekvéseknek, amelyeket eddig láttak kibontakozni. A Sopron Balett pedig alapot adott erre. Örül, hogy megfelelő minőségben, a kultúrát szerető igényes soproni közönséget szolgálva segíthetik így is azt, hogy továbbra is jó és szép előadások születhessenek.


Orbán Júlia, a GYIK Rendezvényház vezetője elmondta, több tánccsoport működik és dolgozik az intézményükben, s most nagyon jó érzés számára, hogy egy professzionális együttessel gyarapodott a náluk otthonra találók tábora.

 

Forrás: Soproni Petőfi Színház

 

 

süti beállítások módosítása