Találkozás a Pestiben - Eszenyi Enikő rendezi Nádas Péter drámáját

Nádas Péter Találkozás című drámáját tűzi műsorra a Vígszínház Eszenyi Enikő rendezésében. A darabot az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére október 23-án, pénteken mutatják be a Pesti Színházban. Börcsök Enikő partnere Király Dániel lesz.

 

Nádas Péter Találkozás című drámáját 1979-ben írta, ősbemutatója 1985-ben volt a Pesti Színházban, Valló Péter rendezésében. A darabban, amely egy nő különös története, a főszerepet Ruttkai Éva játszotta, partnere Hegedűs D. Géza volt. Ezúttal a Máriát alakító Börcsök Enikő partnere Király Dániel lesz. 

 

talakozas 08

Fotó: Gál Bereniké, vigszinhaz.hu

 

Eszenyi Enikő a darabról:

Nádas Péter írásai az első találkozás óta nagy hatással voltak rám. Rabul ejtett szövegeinek bölcsessége, eleganciája, finomsága, humora és az, ahogy szavaival, leírásaival valósággal elbódítja az ember érzékszerveit, a látásunkat, a szaglásunkat, a hallásunkat, a tapintásunkat. A Találkozás azért is ragadott magával, mert hihetetlen szikársággal, és fájdalmas szépséggel rajzolódik ki benne egy női sors, egy nő szenvedéstörténete. Alkotóként pedig engem mindig is azok a történetek érdekeltek, amelyeken keresztül a női lét bonyolultságáról és szépségéről lehet beszélni. Ezért már évek óta foglalkoztatott a Találkozás, egy belőle készülő film tervét is forgattam, forgatom a fejemben.


Személyesen nem éltem meg ezt a korszakot, csak mások emlékezetén keresztül ismerem az ötvenes évek Magyarországát, és ezek közül meghatározó számomra Nádas Péter, és főszereplő, Mária emlékezete. Rajtuk keresztül értettem meg sokmindent ebből a korszakból. De Nádas drámájába nemcsak az ötvenes évek története van beleszőve, hanem – ahogy Mária mondja – a világ legszebb szerelmes története is, és ettől számomra ez a világirodalom egyik legösszetettebb és legizgalmasabb alkotása. Nádas Péter mágikus szavai, a csodálatos Börcsök Enikő és Király Dániel lebilincselő játéka talán életem egyik legfontosabb időszakává teszik ezt az esős októbert.

 

Október 23-án, az 56-os forradalom kitörésének napján tartjuk a bemutatót, hogy ezzel tisztelegjünk a korszak áldozatainak emléke előtt.
Az előadásra készülve új formákkal kísérletezünk, szokatlanul nehéz feladat elé állítottam az alkotótársakat, de a két főszereplőnek, a fantasztikus színészkollégáknak, a nagyszerű zenekarnak és a Pesti Színház kiváló munkatársainak köszönhetően a nézők előtt, estéről-estére megszületik majd valami egészen rendkívüli színházi hatás.

 

Képekben a próbákról:

Fotók: Gál Bereniké, vigszinhaz.hu

 

talakozas 02

1. (Fotó: Dömölky Dániel)

 

talakozas 03

2.

 

talakozas 04

3.

 

talakozas 05

4.

 

talakozas 06

5.

 

talakozas 07

6.

 

talakozas 09

7.

 

talakozas 10

8.

 

talakozas 11

9.

 

talakozas 12

10.

 

talakozas 13

 11.

 

talakozas 01

12. (Fotó: Dömölky Dániel)

 

 

Nádas Péter—Vidovszky László
Találkozás
tragédia szünet nélkül

 

Mária BÖRCSÖK ENIKŐ
Fiatalember KIRÁLY DÁNIEL


Továbbá

VENCZEL VERA
HULLAN ZSUZSA
GADOS BÉLA
KOPEK JANKA
PUZSA PATRÍCIA
GILICZE MÁRTA
TAR RENÁTA
EMBER MÁRK E.H.
MEDVECZKY BALÁZS E.H.
VISZT ATTILA
FÖLDES IRMI

 

Zenészek:

Schlanger Tamás/Holló Miklós, Rabovay Júlia / Zarári Máté, Szilágyi Kinga / Dóczy Gabriella

 

Díszlet: ANTAL CSABA
Jelmez: BIANCA IMELDA JEREMIAS
Koreográfus: JURONICS TAMÁS
Dramaturg: PERCZEL ENIKŐ
Szcenika: CZECHMEISTER LÁSZLÓ
Világítástervező: CSONTOS BALÁZS
Hang: HAJDU GÁBOR
Videotechnika: HUSZTI GÁBOR, SZILÁGYI LÓRÁND, NAGYFI TAMÁS
Operatőr: TÁBOROSI ANDRÁS/RÓNAI DOMONKOS
Ügyelő: RÖTHLER BALÁZS
Súgó: ZSOLNAY ANDREA
A rendező munkatársa: PINTÉR BEÁTA, BALOGH ZSUZSANNA

Rendező: ESZENYI ENIKŐ

 

Bemutató:

2015. október 23-án a Pesti Színházban

 

 

Forrás: vigszinhaz.hu

 

süti beállítások módosítása