Konferencia és díjeső a Magyar Operett Napján

Kétnapos konferenciával, a Magyar Operett Napjának ünnepi díjátadásával, Farkas Ferenc Csínom Palkó című előadásával és a Milánói Világkiállításon megrendezésre kerülő ünnepi gálával köszöntötte az Operettszínház a műfaj éves napját.

A Budapesti Operettszínház és a Színház és Filmművészeti Egyetem tudományos és szakmai konferenciáját az operett-hagyományról és a műfaj performativitásáról október 24-25-én az Operettszínházban rendezik meg.

 

A Magyar Operett Napján - október 24-én - kezdődő kétnapos eseménysorozaton ismert alkotóművészek és tapasztalt történészek elemzik az operett élő hagyományát azzal a szándékkal, hogy újra a szakmai és tudományos beszéd tárgya legyen ez a zenés színházi műfaj.

 

Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának napja szimbolikus pillanat, a két intézmény közös konferenciája az elmúlt száz év legendás operett-előadásainak megidézésével elemzi kultúrtörténetünk sajátos hungarikumát.

 

opnap5

 

Az idei különleges konferencián kívül immár hagyomány tizenhárom éve, hogy átadják az Magyar Operett Napja díjait.

 

2015-ben a Bársony Rózsi emlékgyűrű díjazottja Kállay Bori Érdemes művész lett. A Nagymező utcai teátrum egyik nagyasszonya, igazi díva, aki a nagysikerű debreceni évek után jóideje már a Budapesti Operettszínház társulatát erősíti. Sokoldalúságára mi sem jellemzőbb, mint hogy aktuálisan játszott szerepeiben a legváltozatosabb karaktereket jeleníti meg. A Csárdáskirálynő Anhiltéjeként varázslatos, hervadhatatlan nőként, a Mozart! Cecile Weberjeként egy mindenre elszánt, bestiális anyaként, a Csínom Palkó Koháry grófnőjeként pedig mint ellenállhatatlan komika tündököl.

 

opnap4

 

Az évad legígéretesebb ijfú művészének járó Marsallbot-díjat ez évben Gubik Petra érdemelte ki. Az Operettszínház fiatal művésznője, akit az Elfújta a szél Scarlett O'Harájaként, a Mozart Nannerljeként valamint a Fame Carmen szerepében láthatnak estéről estére kivételesen erős, szuggesztív személyiség.

 

opnap3

 

A Csínom Palkóban nyújtott alakításáért - Stázi szerepének megformálásáért - kapta az Évad Legjobb Operettszínésze díjat - Dancs Annamari.

Csodálatos énekhangját és játékkedvét több műfajban is gyakorolja: operett,musical,zenés játék,stepp,rocky,keringő számára egyremegy. Ez idő szerint a Csínom Palkóban, az Ördögölő Józsiásban és a Csárdáskirálynőben játszik. 

 

opnap2

 

Az Évad Legjobb Musical Színésze díjat a némiképp rendhagyó pályával rendelkező Szomor Györgynek ítélték. Már tizenegy évesen zenekart alapított, és előbb lett országos népszerűségű rocksztár, mint színész. Emlékezhetünk rá többek között az Elisabeth Rudolfjaként, később pedig Ferenc Józsefjeként. A tavalyi évad nagy sikerű musicaljében, az Isten pénzében a főszereplő Scroogot alakította. E szerep megformálásáért érdemelte ki a 2015-ös Magyar Operett napjához kötődő díjat.

 

opnap6

 

Az Életmű-díjat a Musica Hungarica Kiadó képviselője Benkóczy Zoltánnak adta át. Éliás Tibor a kiadó igazgatója elmondta, szerették volna még életükben elismerni azon művészek munkáját, akik nagyot alkottak az operett nehéz, összetett műfajában, ezért született meg az Életműdíj. Benkóczy Zoltán 1972 óta a Budapesti Operettszínház tagja. 1980-ban alapítója volt a Rock Színháznak. 2006 óta Apátfalva község díszpolgára. Az operett műfaj egyik legkedveltebb szerepkörében, mint bariton buffo arat sikereket, de musicalekben is gyakran látható.

 

opnap1

 

Az Operettszínház a hosszú hétvégén számos helyszínen képviselte a magyar operettjátszást. Bangkokban operettgálával ünnepeltek, mely esemény a thaiföldi magyar diplomáciai képviselet hivatalos rendezvénye is volt az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezve, a Csínom Palkó közel négyezer nézőt szóliított meg a teátrum nagyszínpadán, de Milánóba is elindult egy csapat, hogy a Világkiállításon méltóképpen képviseljék a műfajt. A Budapesti Operettszínház szólistái: Frankó Tünde, Vadász Zsolt, Vágó Zsuzsi, Laki Péter, valamint Ifj. Sánta Ferenc és Zenekara szórakoztatta szombat este a közönséget. Napközben az EXPO látogatói operett-történeti előadásokat hallhattak, melyeket élőzenei illusztrációval kísértek a művészek három alkalommal.

 

Az esti műsor a 100. születésnapját ünneplő Csárdáskirálynőnek állított emléket. Emellett a látogatók megtekinthették a pavilon Operett-történeti kiállítását, melyen bemutatásra került a múlt és a jelen, az operett-történet nagy alakjai személyes tárgyainak bemutatásán keresztül.

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

 

süti beállítások módosítása