A Scalaból igazol át a moszkvai Nagyszínház új balettigazgatója

 

Mahar Vazijevet, a milánói Scala balettigazgatóját nevezték ki hétfőn a moszkvai Nagyszínház balett-társulatának élére, a 2013-ban savtámadás áldozatául esett Szergej Filin művészeti igazgató helyére - jelentette be hétfőn Moszkvában Vlagyimir Urin, a Bolsoj igazgatója, bemutatva Vazijevet az újságíróknak.

   

Vazijev áprilistól fog dolgozni a Bolsojban, elődje, Szergej Filin művészeti igazgató szerződése 2016 márciusában jár le. 
    

"Nagy boldogság, nagy öröm számomra, hogy ezzel a nagy társulattal dolgozhatom" - hangoztatta Vazijev. 
    

Urin a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy már aláírták a szerződést Vazijevvel.

 

mahar

    

Júliusban jelentették be Szergej Filin távozását, akinek az esete hatalmas botrányt váltott ki az orosz balettvilágban. A művészeti igazgatót 2013 januárban lakása környékén támadták meg és kénsavat fröcsköltek az arcába. Az igazgató arca és mindkét szeme súlyosan megsérült, látását is majdnem elveszítette. Azóta számos műtéten esett át. A támadás megszervezésével a Bolsoj volt vezető táncosát, Pavel Dmitricsenkót vádolták meg, akinek büntetését 6 évről 5 és fél évre enyhítette tavaly márciusban a moszkvai városi bíróság. Az ügy rávilágított a Nagyszínházon belüli vad versengésre és megfélemlítésekre, amelynek a társulat egyes tagjai áldozatul estek. A nemzetközi művészvilág elítélte a támadást, csakúgy, mint a nyomában kialakult mérgező légkört.
    

Vlagyimir Urin megerősítette, hogy Filinnek felajánlották, hogy továbbra is a Bolsojban maradhat, de más beosztásban.     

 

Mahar Vazijev orosz táncművész, balettmester és koreográfus, Oroszország érdemes művésze, 54 éves. A szentpétervári Vaganov Intézetben végzett, majd a Mariinszkij Színház szólistája, 13 éven át a színház balettigazgatója volt. 2009 óta dolgozik a La Scalában. 

 

süti beállítások módosítása