Kárpáti Péter: „Tele vagyunk kalandvággyal”

A Dohány utcai Hátsó Kapuban november 11-én mutatják be Kárpáti Péter Az öldöklő tejcsarnok című művét, amelyet Rejtő Jenő egyik kisregényéből írt. A kocsmaszínházi előadást részben közösségi finanszírozással kívánják létrehozni. A drámaíró, rendezőt a Népszava kérdezte.

 

A felvetésre, miszerint egy ideje saját darabjait maga rendezi, Kárpáti Péter úgy felelt: „Dolgoztam én nagyon jó rendezőkkel. De most másfajta munka érdekel, mint ami egy hagyományos kőszínházban folyik. A közösségi színházcsinálás izgatott. Eltérni attól, hogy egy nagyon felkészült rendező egy kőszínház ritmusát elfogadva létrehoz egy előadást kész darabból. Inkább az érdekelt, miként valósulhat meg egy valódi közösségi munka, amelyben a résztvevő színészeknek is nagy a felelősségük, teljes mértékig a magukénak érezzék az előadást és maguk alakítsák ki saját maguk számára a szerepet. (…) Az öldöklő tejcsarnokot, amelyet most próbálunk, megírtam 2007-ben és Tatabányán be is mutattuk. Azóta viszont erősen átdolgoztam, hogy alkalmas legyen egy igényes kocsmaszínházi előadás számára”

Arról, hogyan kell elképzelni ezt a kocsmaszínházat, az író-rendező úgy nyilatkozott: „A nézők a Hátsó Kapu nevű létesítményben, egy kocsmatérben ülnek, és a színészek közöttük játszanak, még az asztalukhoz is odaülnek.(…) Az öldöklő tejcsarnokot Rejtő Jenő egy csodálatos kisregénye, A detektív, a cowboy és a légió című műve alapján írtam, a kisregény kerete, hogy írók ülnek egy kávéházban, és vadul írnak. Mi az előadásban ezt a miliőt teremtjük meg” – árulta el a szerző, aki azt is hozzátette, több olyan színész szerepel az előadásban, akivel még eddig nem dolgozott. 

A mostani csapat különlegessége, hogy a tagjai sokfelől érkeztek, a volt Szputnyikból, a K2-ből, a HOPPart-ból, a TÁP Színházból, a Titkos Társulatból, ismerték egymást, jóban voltak, de sokan nem játszottak még együtt. Egyébként a fiam is, aki a kaposvári egyetemen végzett, játszik az előadásban. Nagyon jó érzés energikus fiatalokkal együtt dolgozni, akik ráadásul a produkcióban maguk zenélnek” – nyilatkozta Kárpáti Péter. 

karpati

Annak kapcsán, hogy az előadás részben közösségi finanszírozásban jön létre, elmondta: „Az Orlai Produkció és a Manna mellénk állt, de csak szerény összeggel tudják támogatni az előadást, nem elegendő a létrehozásához, ezért gondoltuk, hogy megpróbálkozunk ezzel a finanszírozási módszerrel. Egyrészt tele vagyunk kalandvággyal. Másrészt úgy gondoltuk, ha közösségi színházat csinálunk egy közösségi térben, tehát nem színházban, akkor közösségi finanszírozással próbáljuk megteremteni ennek a hátterét. A www.inindiggo.com támogatói oldalon indítottuk el a kampányt két héttel ezelőtt, itt támogatói jegyeket lehet vásárolni” – szögezte le a szerző. 

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása