Beavató színházi est Fodor Tamással - Karsai György és a k2 Színház vendége lesz

Ismét beavató színházi estet ad a KékSzobaHallban Karsai György és a k2 Színház tagjaival, vendégük Fodor Tamás.

 

A k2 Színházzal közös vállalkozásban bemutatásra kerülő görög kultúrtörténeti sorozat új képet rajzol az európai színház megszületésének pillanatáról, az ókori görög színházról. A két és félezer évvel ezelőtt írott tragédiák és komédiák közös, beavató színházi elemzése, az eposzok és a drámák kulcsjeleneteinek színpadra állítása a magunkra-ismerés örömét, olykor döbbenetét, vagy szomorúságát kínálja. Ezek az irodalmi alkotások, ha jól kérdezzük őket, válaszolnak, segítenek megérteni szűkebb és tágabb környezetünk jelenségeit, értékeit és konfliktusait. 

 

Euripidész első fennmaradt drámája – i.e. 438-ból – az önfeláldozásról, a szerelemről, a hűségről és az isteni-félisteni hatalom brutalitásáról szól. Már műfaja is véget nem érő vitákra ad alkalmat, hiszen az Alkésztisz a drámai versenyek programját rögzítő, ma is olvasható listán a negyedik helyen, a szatírjáték helyén szerepel, holott e műfaj legtöbb jellegzetességével (szatírok Kara, mulatozás, egyetlen poénra kihegyezett történet, stb.) nem rendelkezik. De tragédia sem lehet – mondják a tudósok –, mivel senki nem hal meg benne. 

 

Beavató színházi elemzésünkben megvizsgáljuk, hogyan építik a cselekményt a komikus és a tragikus elemek, s a történet eljátszása során a műfaji kérdésre is megkísérelünk filológiailag pontos és színházi megjelenítésben meggyőző választ adni.

 

Jegyek 2500 Ft-ért kaphatók online a www.jegymester.hu oldalon, minden este 19.00-22.00-ig a Budapest Jazz Club jegypénztárában, a jegymester.hu partnerirodáiban és naponta 10.00-18.00-ig a Broadway Jegyirodában (XIII. Hollán E. u. 10.).

 

Jegyfoglalás csak a gorogszinhaz@gmail.com címen lehetséges. A lefoglalt jegyek az előadás napján 18.30-ig átvehetők a Budapest Jazz Club (XIII. Hollán E. u. 7.) jegypénztárában. (18.30-kor a foglalásokat töröljük.)

 

fodortamas

 

 

Kortársaink, a görögök – Görög drámák a boncasztalon

Karsai György, a k2 Színház és a KékSzobaHall beavató-színházi sorozata

 

Euripidész: Alkésztisz  

Az egyik legtalányosabb görög dráma

 

2015. november 8. vasárnap 19.00

Budapest Jazz Club (XIII. Hollán E. u. 7.)

 

 

ALKÉSZTISZ: Boros Anna

ADMÉTOSZ: Rózsa Krisztián

KAR: Viktor Balázs

HÉRAKLÉSZ: Domokos Zsolt

PHERÉSZ: Fodor Tamás

EUMÉLOSZ: Viktor Balázs

HALÁL: Piti Emőke

APOLLÓN: Horváth Szabolcs

EGY SZOLGÁLÓ: Borsányi Dániel

BEAVATÓ: Karsai György

Látványtervező: Jeli Sára Luca

Dramaturg: Karsai György, Fábián Péter, Benkó Bence

Rendezőasszisztens: Erdélyi Adrienn

Rendező: Fábián Péter, Benkó Bence 

 

 

 

süti beállítások módosítása