Egressy Zoltán új színművét mutatják be Szegeden

A Szegedi Nemzeti Színház mutatja be Egressy Zoltán új, Szimpla szerda című színművét Tóth Miklós rendezésében.

    

A filmszerű, rövid jelenetekből álló egyfelvonásos darabban egy lány, Réka emlékszik vissza szülei több mint egy évtizedig tartó kapcsolatára az összeismerkedéstől egészen a válásig - mondta a rendező a pénteki ősbemutatót megelőző egyik próbán. 
    

szimpla

Fotó: szinhaz.szeged.hu

 

A Grosschmid Erik tervezte díszletek között egy szűken vett család ismerős karaktereivel találkozhat a közönség: Rékát Borsos Beáta, a buszsofőrként dolgozó apát Borovics Tamás, az orvosasszisztens anyát Szabó Gabi, az egyre kibírhatatlanabbá váló anyóst pedig Fekete Gizi alakítja.
    

A történet az emberi kapcsolatokkal foglalkozik, a nézők összehasonlíthatják, miként alakul az anya-lánya viszony a nagymama és gyermeke, valamint Réka és édesanyja között. De kiderül az is, mennyiben más a férfi-nő kapcsolat a házaspár tagjai és a később felbukkanó csábítók közt - fogalmazott a rendező, aki tavaly Paul Maar Hoppláda című mesejátékát állította színpadra Szegeden.
    

Tóth Miklós elmondta: nagyon sok kortárs színmű foglalkozik azzal, hogy nem működik a hagyományos családmodell - az emberek egyre később kötnek házasságot, rengeteg a válás, sok a csonka vagy a mozaik család -, de a kevés szerző állítja ezt a témát a középpontba.
    

A darab alkotói gondolkodnak a témáról, kérdéseket tesznek fel, a válaszok megtalálása a közönség feladata a nézőtéren - tette hozzá.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása