Mezei Zoltán kapta a vajdasági Pataki-gyűrű díjat

Mezei Zoltán, a szabadkai Népszínház magyar társulatának művésze vehette át a legrangosabb vajdasági színházi elismerést, a Pataki-gyűrű díjat csütörtök este Szabadkán.

A színész a szabadkai Népszínház Bolondok tánca című előadásában a kormányzó szerepének megformálásával érdemelte ki a Pataki-gyűrű díjat. Az előadást Sebestyén Aba rendezte.

 

mezei

Fotó: hetnap.rs


Mezei Zoltán a szereppel kapcsolatban azt mondta: magával ragadta az előadás lendülete, "visz mint egy orkán, repülni tudok vele", emellett az utóbbi húsz év legmegterhelőbb szerepének nevezte a kormányzó alakítását. A díj átvételekor kiemelte: amíg igazgatóként vezette a társulatot, csak megfigyelője volt a díjátadásnak, és kollégái arra biztatták, játsszon, hogy ne jöjjön ki a gyakorlatból, a mostani díjjal pedig megerősítést kapott az eddigi munkája.


A Pataki-gyűrű díjat az előző évadban nyújtott legkiemelkedőbb színészi alakításért ítéli oda a zsűri, és a délvidéki magyar színjátszás napján adják át. A pecsétgyűrű mellé 1000 euró (309 ezer forint) értékű pénzjutalom is jár.


A zsűrit Káich Katalin színháztörténész, László Sándor színművész, Natasa Gvozdenovic újságíró, kritikus és Szerda Zsófia újságíró, fotós, valamint összesített szavazattal az újvidéki Művészeti Akadémia színésztagozatos hallgatói alkották.


A délvidéki magyar színjátszás napja október 29., annak emlékére, hogy Pataki Lászlónak, a szabadkai Népszínház alapító tagjának rendezésében hetven évvel ezelőtt, 1945-ben ezen a napon mutatták be a színház első darabját, Balázs Béla Boszorkánytáncát.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása