Nemzetközi turnéra indul a Proton Színház

Athén, Lille, Frankfurt. Az év utolsó két hónapjában a fenti európai városokba látogat a Proton Színház a Frankenstein-terv és a Szégyen című előadásaival. Ez utóbbi színdarab még indulás előtt, november 3-án és 4-én a Trafóban is látható.

 

A Mundruczó Kornél rendezte Coetzee-adaptáció a lille-i NEXT Fesztiválra és a frankfurti Mousontumba is meghívást kapott, ahol tavaly már nagy sikerrel játszotta a társulat a Demencia című darabját. A két fesztiválon olyan nagy nevek mellett lépnek majd fel, mint Dries Verhoven, a Motus, Meg Stuart, Rodrigo Garciá vagy Cindy Van Acker.


Ráadásul Lille-ben nem kevesebb, mint 60. alkalommal lép színpadra Monori Lili és Székely B. Miklós kutyája, a közönség körében is nagy népszerűségnek örvendő Miska.

 

MonoriLili foto rev Marcell web

Fotó: Rév Marcell

 

"A Proton Színház színészei ugyanolyan intenzitással lézteznek a legvidámabb pillanatokban és a legbrutálisabb fordulatoknál egyaránt. Malac viccek, operaária, etnotánc, gyors ritmusváltások: a színpadon egy féktelenül sziporkázó paródiát látunk a rasszizmus legidiótább megnyilvánulási formáiról, melyek a mai Magyarországon kísértetiesen ismerősek."
(Demokraatti, 2013.08.12.)

 

A Frankenstein-terv 20. turnéállomásaként a görög fővárosba látogat. A budapesti Orczy-kertben egy konténerben 2007-ben bemutatott előadást ezúttal Athén belvárosában, egy a görög gazdasági válság hatására elnéptelenedett sétálóutca üres boltjában láthatja a Transitions Central Europe közönsége. A Proton Színház 120. jubileumi előadását ünneplő Frankenstein-terv mellett a fesztivál további magyar vendégei lesznek még a Pintér Béla és Társulata valamint a Krétakör.

 

“A Frankenstein-terv műfaji kavalkád: politikai mese, melodráma, véres krimi, mozi a színházban (... ) ahol a váratlanság élménye mindent legyőz.”

(Libération, 2009.05.05.)

 

A magyar nézők legközelebb 2016. január 17-én és 18-án találkozhatnak majd a Proton Színházzal, ekkor 1 link című előadásukat játsszák a Trafóban, Bánki Gergely rendezésében, Vajdai Vilmossal a főszerepben.

 

Forrás: Proton

 

 

süti beállítások módosítása