Alapszabályt is módosítottak az MMA közgyűlésén

A közgyűlésen többek között megtárgyalták az akadémia 2016. évi programtervét, az alapszabály módosítását és az MMA munkájáról a kormány számára készített 2014. évi beszámolót. A rendezvényen részt vett Gulyás Márton, a Krétakör egykori ügyvezetője is, aki megzavarta Fekete György beszédét, de a biztonsági emberek végül kikísérték.


A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) csütörtöki közgyűléséközgyűlésen átadták a tagozatok díjait. Sarusi Mihály író, költő Illyés Gyula-díjban; Radványi György építész építőművészeti díjban; Szabó Miklós karnagy zeneművészeti díjban, Szekeres Károly keramikusművész iparművészeti és tervezőművészeti díjban részesült. Lengyel György író, rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem professor emeritusa színházművészeti díjat; Bakos Edit filmterjesztési szakember Szőts István-díjat; Prokopp Mária művészettörténész művészetelméleti díjat; Silling István egyetemi tanár, néprajzkutató Erdélyi Zsuzsanna-díjat; Almásy Aladár képzőművész pedig képzőművészeti díjat vehetett át.

 

 

Fekete György:

 

"Mi akkor is művészek vagyunk, amikor hivatali munkát végzünk, amikor szervezünk, vitatkozunk, egyetértünk" - hangsúlyozta Fekete György elnök. A tagság művészi munkáját méltatva hozzátette, hogy az elmúlt fél évben remek koncertek, filmek, iparművészeti teljesítmények, képzőművészeti tárlatok születtek. Mint fogalmazott, "alakulóban van a magyar művészeti élet legmagasabb szintjének a génbankja a Magyar Művészeti Akadémián".


Kiemelte a Nemzeti Szalon-sorozat második tárlatának sikerességét, hozzátéve, hogy az "ellen-Nemzeti Szalonok" is kitűnő alkotók kitűnő műveit vonultatták fel, olyan széles körű kitekintést adva, amelyet a Műcsarnok korlátozott befogadóképessége miatt nem tudott nyújtani.

 

 fekete-gyorgy

Fotó: MTI/Kallos Bea


Emlékeztetett arra, hogy idén ünneplik a Magyar Művészeti Akadémia örökös tiszteleti elnöke, Makovecz Imre építész születésének 80. évfordulóját, és a nevét viselő alapítvány ennek szenteli Héttorony Fesztivál elnevezésű nagyszabású rendezvénysorozatát. Hozzáfűzte azt is, hogy folytatódott a közmédiában az MMA által válogatott 100 magyar dokumentumfilm vetítése, az MMA irodalmi színpadán pedig számos könyvbemutatót, koncertet, vitanapot tartottak.


Beszélt arról is, hogy a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet jelképesen elkezdte működését. Az intézet referenseinek elsődleges feladata, hogy felmérjék, mit szükséges kutatniuk, majd a következő 10-15 évben "össze kell írniuk" az egyetemes kortárs magyar művészetet, összekapcsolva a részenként kutatott művészeti ágakat.

 

Az intézetnek helyet adó Hild-villa átalakítása a tervek szerint a jövő év elején megkezdődhet, így ősszel már az épületben működhet az intézet. Az elnök az Andrássy út és a Bajza utca sarkán elhelyezkedő, két épületből álló ingatlanegyüttes felújításáról is szólt, amely - szavai szerint - az MMA végleges székhelye lesz.


Fekete György kitért arra is, hogy a kormányzati szervekkel való egyeztetések folyamatosan zajlanak. Zárógondolatként kiemelte: hibáikból megpróbálnak tanulni, próbálják erényeiket felerősíteni, és bár vannak az országban olyanok, akiknek útjában vannak, ezzel nem foglalkoznak.


Az elnök beszédét megzavarta a közönségben helyet foglaló Gulyás Márton civil aktivista, a Krétakör egykori ügyvezetője, aki felment a színpadra, de a biztonsági emberek végül kikísértek. Erre az időre felfüggesztették a rendezvényt, amely pár perccel később folytatódott.

 

 

Alapszabály módosítás:

 

Társadalmi Tanácsadó Testület létrehozását és az alapszabály módosítását célzó előterjesztést is elfogadtak az MMA csütörtöki közgyűlésén. A testület létrehozása azért indokolt, mert "leendő tagjai révén az MMA közéleti szerepvállalása is erősíthető lenne" - olvasható az előterjesztésben. A legalább öt és legfeljebb kilenc főből álló testület tagjai tudományos, társadalmi, gazdasági vagy közigazgatási területen kiemelkedő szakértelemmel rendelkező személyek lehetnének, akik tiszteletdíjban nem részesülhetnek. A tagokat az MMA elnökének javaslatára az MMA elnöksége titkos szavazás útján 3 évre választja, a tagok egyszer újraválaszthatóak. A Társadalmi Tanácsadó Testület stratégiai, véleményformáló testület, amely önálló döntési joggal nem ruházható fel.

 

Az alapszabály módosítására vonatkozó előterjesztés szerint "az MMA bizottságainak általános működési tapasztalatai, ülésezési rendje, valamint a tárgyalt ügyek ciklikusságára tekintettel indokolt, hogy a jelenleg negyedévenkénti beszámolók nagyobb időintervallumonként történjenek". Mint olvasható, ez elősegítené azt a törekvést, hogy a bizottságok általánosságban már lezárt ügyekről adhatnának számot az elnökség és a közgyűlés felé.

 


Fotó- és Médiaművészeti Nemzeti Szalont is rendeznek jövőre:

 

A Magyar Művészeti Akadémia számára a 2016. év egyik kiemelkedő rendezvénye a Fotó- és Médiaművészeti Nemzeti Szalon a Műcsarnokban, valamint az 56/60 címet viselő, az 1956-os forradalom 60. évfordulójára emlékező kiállítás a Pesti Vigadóban. 

 

Az MMA az október 23-i forradalom hatvanadik évfordulójára 2016 októberében induló és 2017 tavaszáig tartó programsorozatot indít, emellett pályázatot írnak ki 1956. október 23-ához kapcsolódó új művek - zenei, irodalmi, színpadi, tárgyalkotói, vizuális művészeti alkotások - létrehozásának támogatása. A pályázatra csak új, teljes műveket lehet benyújtani 2016. március 31-i határidővel. A nemzeti szalonok sorában a Fotó- és Médiaművészeti Nemzeti Szalont rendezik meg a Műcsarnokban, a megnyitó a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatába kapcsolódik. Az MMA legalább évi két közgyűlést tart, ezek tervezett időpontjai 2016. május 24. és október 13.


A jövő évben is folytatódik a 100 magyar dokumentumfilm vetítéssorozat az Uránia Nemzeti Filmszínházban, valamint az Irodalom a színpadon elnevezésű programsorozat Szó, szín, játék címmel. Az MMA és a Pesti Vigadó 2016-ban is bekapcsolódik a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFé Budapest programjaiba, májusban - az akadémia együttműködésével - a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szervezete ismét megrendezi a Nemzetközi Kovácstalálkozót Tiszaeszláron, Tiszalökön és Tiszavasváriban.


Júniusban a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekarának közreműködésével öt kiváló fiatal mutatkozhat be a Vigadóban, a tervek szerint bekapcsolódnak a Győri Tánctalálkozó rendezvénysorozatába, a magyar nyelv napján pedig szakmai partnerekkel - Petőfi Irodalmi Múzeum, Anyanyelvápolók Szövetsége - közösen tanácskozást tartanak.


Az akadémiai határon túli és nemzetközi programok jövőbeni kialakításakor a V4 együttműködés 25. évfordulóján és a tervezett lengyel-magyar kulturális évadon túl moldáv művészeti kiállítás megvalósításáról zajlanak egyeztetések. A tagozati és bizottsági programok között számos határon túli kihelyezett ülés és művészeti esemény szerepel.

 

Az Irodalmi Tagozat jövőre is folytatja kismonográfia-sorozatát, valamint a tavaszi, őszi irodalmi gálát. Terveik között szerepel konferenciák megrendezése egyebek mellett az irodalomoktatásról, az író- és alkotóművészeti képzésről. A Káli-medencei Akadémiai Napokra irodalmi programokkal készülnek.


A Művészetelméleti Tagozat folytatja a Keddi kaleidoszkóp programsorozatát. Több konferenciát is terveznek, többek között a magyar-francia kulturális kapcsolatokról, Sütő András és Tamási Áron emlékezetéről, valamint - a Népművészeti Tagozattal együttműködésben - a magyar népművészet jelképrendszeréről. Terveik között szerepel a tagozat szakértőinek tanulmányaiból készült monográfiák lektorálása, szöveggondozása, kiadása, új kéziratok megrendelése, Az élet kincsesháza konferenciakötet megjelentetése.


A Színházművészeti Tagozat jövő évi terveiben előadóművészeti szakmai konferencia és összművészeti konferencia szervezése is szerepel. A kulturális alapellátás szellemében az opera műfajának népszerűsítését tervezik kis falvakban, maszktörténeti kiállítással készülnek a POSZT-ra, a fiatal aktív művészeti egyetemistákat egyszeri ösztöndíjakkal támogatják. A tagozat tervei között szerepel Császár Angela és Erdélyi György Világegész és töredék című József Attila-estje is.

 


Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása