Elhunyt Horváth Károly zeneszerző

November 4-én, 65 éves korában elhunyt Horváth Károly zeneszerző, előadóművész, több mint 200 színpadi mű kísérőzenéjének szerzője..

 

A Nagyváradon született művész a bukaresti zeneakadémián végzett. 1975-től a bukaresti televízió magyar adásának állandó munkatársa. „Concorde” és „Táltos” néven megalapítja Erdély legelső és leghíresebb folk-együtteseit. Nevéhez fűződik az első Siculus könnyűzenei fesztivál, a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a Székelyudvarhelyi Ünnepi Játékok létrehozása.

 

horvath karoly

Fotó: koronazas.hu


A sepsiszentgyörgyi színház zenei vezetőjeként (1975-1987) számos romániai magyar színház előadásaihoz ír színpadi zenét. 1987-ben áttelepül Magyarországra.


A Mákvirág folk-együttessel 1987- 1992 között több világturnén (Nyugat Európa, Észak és Dél Amerika, Ausztrália) vesz részt. 1992-től Magyarország, Románia, a Vajdaság majd mindenik magyar színházában dolgozott, mint zeneszerző, mint hangszeres zenész. Zenét írt román, német előadásokhoz, magyar és román filmekhez.


2000-től a Veszprémi Petőfi Színház, majd a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház zenei vezetője, a zalaegerszegi Griff Bábszínház igazgatója, a székesfehérvári Koronázási Szertartásjáték zeneszerzője, zenei vezetője. Több mint 200 színpadi mű kísérőzenéjét komponálta.


Önálló musicaljei közül a legsikeresebbek Horváth-Józsa-Tömöry: Síp a tökre, Horváth- Józsa: Leányrablás, Horváth- Bereményi: Laura, Horváth- Tömöry: Nőpápa. Több nemzetközi fesztivál díjazottja. 2008-ban elnyerte a Magyar kritikusok díját a Finito c. előadás zenéjéért.


Temetéséről később intézkednek.

 

 

süti beállítások módosítása