Kolozsvári színészhallgatók mutatkoznak be az Ódryn

 

November 8-án vasárnap este 7 órakor a Színház- és Filmművészeti Egyetemen vendégszerepelnek a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának III. éves színész hallgatói.

A növendékek a Hans Fallada azonos című regénye nyomán készült Mi lesz veled emberke? című előadásukkal mutatkoznak be az Ódry Színpad Padlás termében. Az előadás lesz, a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros Budapest Központ budapesti programsorozatának részeként valósul meg.

 

emberke1

 

A kolozsvári színészhallgatók előadása az ismert 20. századi regényíró, Hans Fallada leghíresebb művét veszi alapul. A Mi lesz veled, emberke? a mindenkori kisember története. Noha több mint 80 éve íródott a regény, a benne megfogalmazott problémák (a mindennapi túlélés, az életüket éppen összekötő, gyermeket váró fiatal pár megpróbáltatásai, a hol abszurd, hol komikus, hol pedig megalázó élethelyzetek) jellemzőek a mi korunkra is. Sőt, elmondható, hogy az, ami 80 évvel ezelőtt még csak rémlátomás volt, mára mindennapjaink szerves része lett.

 

emberke2

 

Az előadás nem próbál historizálni, nem az 1930-as évek Németországát idézi fel. Elsősorban a történet általánosságát emeli ki: egy fiatal pár akár ma is ugyanazokon a buktatókon, csapdákon és viszontagságokon evickélve keresi a boldogságot, mint régen. A gyermek megszületésén kívül az egymás iránti szeretet az, amely segít a túlélésben.

 

emberke3

 

Minden nehézség ellenére az együttlétük ad nekik erőt. Nincs tragédia, nem hal meg senki: korunk túl van ezeken a végleteken.

 

A rendezvény a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros, az Igen, tessék! mozgalom, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kara, a budapesti Színművészeti Egyetem, az Ódry Színpad és a Mathias Corvinus Collegium együttműködéséből jön létre, a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros Budapest Központ budapesti programsorozatának részeként.

 

emberke4

 


Szereplők: Bondár Tibor, Buchmann Wilhelm, Deák Zoltán, Domokos Szabolcs, Fekete Ágnes, Fekete Róbert, Kakucsi Áron, Kecskés Anna, Lanstyák Ildikó, Veres Lehel.

Rendező tanár: Szilágyi-Palkó Csaba

Zenei előkészítés: Incze G. Katalin

Műszaki munkatárs: Almási Attila

Audio: Józsa Ádám

 

Támogató: Bethen Gábor Alap

 

 

süti beállítások módosítása